Lejonkungen (1994)

Titel: The Lion King

År: 1994

Genre: Animerad, Familj, Äventyr, Drama

Längd: 89 min

Regissör: Roger Allers, Rob Minoff

Skådespelare: Matthew Broderick, Jeremy Irons, James Earl Jones,


Lejonkungen (1994) on IMDb8.4 /10

Simba är lejonkungen son och han är den som ska ta över platsen på lejonklippan när tiden är inne. Han måste lära sig att ta ansvar och växa upp. Vägen till tronen är lång. Speciellt när hans farbror, Scar, smider lömska planer med hyenerna om att ta över lejonriket.

DISNEY’S STORA FILM FRÅN 90 – TALET

Det börjar lugnt, vackert  i alla fall den första halvtimmen, sedan sker någonting efter ungefär 30 minuter och det blir en vändpunkten och i stort sett hela filmen bakgrund. Nästa halvtimme möter Simba några skumma typer som kalla sig för Timon och Pumba.  Han lever med dem och försöker att glömma det förflutna. Men det är inte så lätt. När tiden är inne blir det dags för den rättmätige lejonkungen att komma tillbaka.

READ ALSO:  What's On HBO Max In February 2023

Musiken är fantastiskt, tillsammans animationen och handlingen utgör den att vara Disney´s bästa film. För att vara arton år gammal film och från Disney animationstudio kan det inte vara ett mästerverk. Karaktärerna är väldigt trovärdiga och det är en familjekär drama som kommer att vara omtyckt även om femtio år. Det är en minnesvärd klassiker. Svenska rösterna dominera i att vara i en hög klass. Speciellt Rikard Wolff men sin passande dubbning till den onde Scar.

Jag var ett år när den här filmen kom ut, har den på VHS och jag har sett hur många gånger som helst. Det är min absoluta favoritfilm av dessa barnfilmer  och kommer nog vara det en lång tid. Många har garanterat sett den och flera vet säkert vad det är för film, men om man inte har sett den, ska man göra det.

READ ALSO:  The Boogeyman (2023) - Official Trailer #1

Betyg 5 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: