MV5BMTMxNTMwODM0NF5BMl5BanBnXkFtZTcwODAyMTk2Mw@@._V1._SY317_CR0,0,214,317_

Titel: The Dark Knight

År: 2008

Genre: Action, Thriller

Längd: 152 min

Regissör: Christopher Nolan

Skådespelare: Heath Ledger, Christian Bale, Morgan Freeman, Gary Oldman, Michael Caine


The Dark Knight (2008) on IMDb9.0/10

När Batman,Jim Gordon och Harvey Dent försöker att splittra maffian en gång för alla visar det sig vara svårare än de har tänkt sig. De får lite problem när ett kriminellt geni vid namn Joker, dyker upp. Han försöker vända upp och ner på staden och har en förmåga att dra ner Gothams trogne hjälte på sin egen nivå.

EN STARK UPPFÖLJARE

Batman är tillbaka till Gotham City. Filmen inleds med att clownmaskerade män skjuter sönder två glas i en byggnad och vi vet inte vilken det är. Med en IMAX-känsla drar männen sig över en lina och vi ser bilar under oss. Under tiden är det en man som inväntar en skåpbil och håller i en mask. De bryter sig in i rum och ett kassavalv. Avlossade skott hörs och panik utbryter. Medlemmar har konflikter emellan. Skolbussar krossar entrén. Mannen som inväntade skåpbilen kommer fram till direktören och direktören blir skjuten Mannen tar av sig masken och det är först nu man ser hans ärrade ansikte, som vi kan anta som Jokern (Heath Ledger). Han sätter en sak i munnen på mannen, skjuter ännu en och vandrar vidare till skolbussen. Ett snöre lossnar från det direktören har i munnen och en rök bolmar ut ur munnen på honom. Och det här är bara en inledning på den långlivade uppföljaren till den nya Batman-serien.

READ ALSO:  The Machine (2023) - Official Trailer

Det blir diskussioner på polisstationen om vem det kan vara bakom masken och utredningar har startats men står och trampar på samma ställe. Samtidigt försöker Batman(Christian Bale) att slåss mot de kriminella från de förflutna. När han har eliminerat sina efterföljare, tar han sig an bankrånet och man får en överblick om vad som kommer. Alfred hjälper Bruce Wayne i alla situationer efter han har biten i armen och jakten börjar därefter på det kriminella geniet och med hjälp av Harvey Dent (Aaron Eckhart) ska de skingra maffians planer.

Nolan har bytt ut skådespelerskan för rollen som Rachel Dawes. Första filmen är det Katie Holmes och i andra uppföljaren och den här gången är det Maggie Gyllenhaal för den rollen.Morgan Freeman, Michael Caine och Gary Oldman är de äldsta i filmen och troligen produktionens veteraner. Deras karaktärer är stabila och utvecklas inte lika mycket som de andra. De är de som håller komiken uppe och håller inte så mörk ton konstant.

READ ALSO:  Sweet Tooth (2021-): Season 2 - Official Teaser Trailer

Harvey Dents är ny i serien och han har ett mörkt förflutet men med ett gott hjärta. Dent och Bruce Wayne försöker hitta ett sätt att vinna Dawes hjärta. Heath Ledger fick en Oscar postumt för sin briljerande roll, efter hans död samma år som filmen hade premiär. Hans rollprestationer var unik och omtalad. Det är han som går från okänd till någon som vill de kriminella ta över staden.

Bruce Wayne/Batman speglas som om han är oövervinnerlig, dock motsatsen bevisas i tredje filmen av trilogin. Han har ny dräkt, en ny tumblare och han kämpar mot stadens nye Jokern. Men det är inte alltid lätt.Musiken är väl en av de faktorer som fångar konceptet av filmens handling. Det är intensiva och kompakta soundtrack som hörs i bakgrunden, som var producerat av Hans Zimmer, som även var med i andra av Nolans projekt.

Dessutom var det Richard King som fick den andra Oscarstatyetten för ljudredigering. King har även vunnit inom samma kategori för filmen Inception.

Det är över fyra år och ett halvt sedan filmens premiär. Den håller än. Det är ungefär varannan scen som är mer action och den andra ger mer fakta och långa dialoger. Skådisarna gör sitt jobb även om filmen har en lång sträcka att färdas. Det är först vid en dryg timme första vändpunkten kommer och vi vet vilka karaktärer som vi ska lita på. Jokern och Batman möts och det blir konsekvenser. Därifrån ökar bara handlingen och greppar taget om dig ännu hårdare, även om det finns delar som innehåller många klyschor. Det här är en superhjälte med råge. Det är en fräsch och nytänkande mittendel i en väldigt välgjord trilogi om den tecknade maskerade hämnaren. Även om det här är min favoritfilm och jag har tappat räkningen i antal titt, så är ändå betyget inte tillräckligt fullt ut.

READ ALSO:  Squid Game (2021-): Season 1 - Featurette

4

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
%d bloggers like this: