20121210-084057.jpg

Titel: The Hobbit: An Unexpected Journey

År: 2011

Genre: Äventyr, Action, Fantasy

Längd: 169 min

Regissör: Peter Jackson

Skådespelare: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) on IMDb8.3 /10


 Som en prolog till mastodont trilogin Sagan om Ringen, har man en del förväntningar på den här filmen. Hur allting började och hur Bilbo fick den omtalade ringen i sin ägo.Trilogin om Frodo och brödraskapet  handlar om hur ringen förstörs, här handlar det hur hobbiten Bilbo finner ringen. Med sig har han tretton dvärgar och trollkarlen Gandalf. Han har blivit anlitad som inbrottstjuv och ska hjälpa dvärgarna att återta deras hem Erebor, som har blivit tagen av den hemska draken Smaug. Efter mycket mat och sång driver dvärgsällskapet med Bilbo mot resans mål. Det är egentligen först efter en och en halvtimme regissören ökar filmens tempo och Thorins gäng blir i knipa.

LITE FÖR MYCKET AV DET GODA

Med ett par tillbakablickar får man reda på Thorins bakgrund och syfte till resans mål vilket diskuteras väldigt ofta. De driver framåt och efter besöket i Vattnadal blir mer spännande, för de träffar stöter på stenjättar och hamnar in i en stad av orker. Därpå stöter Bilbo på Gollum. Efter att Hobbiten fått tag i den magiska osynlighetsringen driver sällskapet vidare och blir jagad av en blek ork, som har varit Thorins fiende länge, Azog.

READ ALSO:  Tetris (2023) - Official Featurette

Det är svårt att låta bli dra likheter jämt med den tidigare trilogi som är nämnd, exempelvis är det örnar inblandat, en hobbit, ett resesällskap, troll, orker, en kung, trollkarlar, spindlar, ett uppdrag. Det finns mycket att nämnas men mycket återstår fortfarande.

För att vara frikostig med kampanjer runt om i världen och skryta om att det här var en den största filmen, så känns det tyvärr inte så. Även om det känns roligt att återvända till Tolkiens otroliga värld är det något som fattas, det där djupet som fångar en och kastar en rakt in i berättelsen. Det djupet som Peter J kunde förmedla i sin förra storslagna trilogi.

READ ALSO:  The Whale (2022)

Filmen är inspelad i 48 Red kameror med 3D funktion och det funkar väldigt bra, det blir klar och skarpa bildrutor, även den som senaste versionen – HRF (High Rate Frame). Har även sett utan det tredimensionella och det blir väldigt platt upplevelse och man saknar djupet som 3D har.

Den här filmen är den första i en kommande trilogi, den andra filmen har premiär i december i år och tredje filmen i juli 2014. Som önskat är det här en rulle ger intrycket på att vara storslagen film och en utav det vanliga men resultatet blir helt annorlunda när man har sett den.  Misströsta inte. Det är en väldigt bra och enkel film och den tycks följa konceptet för äventyrsfilmer. Det finns mer komik i den här och ger en ibland en oseriös känsla men förhoppningsvis blir det mörkare för varje film som går. Hobbit: En oväntad resa, baserad på den korta romanen av JRR Tolkien, ger en bra äventyrsfilm och man får de man har hoppats på, även om det saknas det lilla extra.

READ ALSO:  Chimp Empire (2023) - Official Trailer

En sak att notera är att trollen i filmen spelas av samma skådespelare för dvärgarna: Peter Hambleton (Gloin, Gimlis far/William) Mark Hadlow (Dori/Bert), William Kircher (Bifur/Tom).

 Betyg 3 av 5

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
%d bloggers like this: