Django Unchained (2012)

django

Titel: Django Unchained

År: 2012

Genre: Western, Action, Drama

Längd: 165 min

Regissör: Quentin Tarantino

Skådespelare: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio


Django Unchained (2012) on IMDb8.6/10

Prisjägaren Dr King Schultz fritar en grupp slavar genom att överfalla två slavhandlare. Hans plan är att få hjälp av Django, en av slavarna, att söka upp och identifiera bröderna Brittle, på vilka Schultz har ett kontrakt. I gengäld lovar han inte bara Django att återfå sin frihet efter avslutat uppdrag, Schultz lovar att hjälpa Django att rädda sin hustru. Detta sökande leder dem till den hänsynslöse plantageägaren Calvin Candie. Samtidigt sammansvetsas Schultz och Django till ett dödligt effektivt team. Men hur långt kan de gå?

READ ALSO:  Vikings: Valhalla (2022-): Season 2 - Official Teaser Trailer

BRUTALT OCH HEROISKT BLODIGT

Christoph Waltz, Jamie Foxx gör sällskap med Kerry Washington, Samuel.L.Jackson och Leonardo DiCaprio i den här våldsamma och blodigt filmatiseringen. Det är på 1850 – talet och Dr King Schultz (Waltz) har fått slaven Django fri (Jamie Foxx). Först ska den fria fången hjälpa tandläkaren att hitta tre bröder – Brittle. De hittar bröderna på en gård med mörkhyade slavar.

King Schultz, mannen med skägget, är den som tar hela filmen som storm som prisjägare. Django är i bakgrunden och försöker lära sig den nya världen som en fri neger och frågar stundtals vad begreppen betyder. Han är den karaktär som utvecklas under hela filmens gång och hans identitet skiftar väldigt fort. Calvin Candie, skurken i hela dramat, känns faktiskt tråkig och inte lika övertygande som förhoppningar var.

READ ALSO:  Guillermo Del Toro's Pinocchio (2022) - Official Featurette

Quentin Tarantino, regissören bakom Pulp Fiction och Kill Bill volymerna ,skapar en ytterst säregen och brutalt blodig film om de svarta slavarna i western på 1800-talet. Han har ett speciellt sätt att uttrycka sig bakom kameran och den här filmen är inte den starkaste av dem.

En efter en skjuter Django bröderna av Brittle och får lämna gården. Därefter får han ett erbjudande från den erfarne prisjägaren att samarbeta, de ska ta tillbaka Django’s och han blir en fri man. Han godtar det erbjudandet, lite mer än halva filmen skriker dem åt varandra och slåss och svär. Blod sprutar i mängder och det upplevs som ett blodbad. Effekterna är lika godkänt som ett haveri. 

READ ALSO:  What’s On HBO Max In October 2022

Men inte förrän det har gått dryga två timmar av den filmen med mest rappa repliker, sker det en vändning.  Det är blodbad överallt och folk skjuter till höger och vänster och allt känns katastrofalt men filmen slutscener överväger betyget och höjer till en godkänd till nivå.

Glöm inte att kolla efter Tarantino’s cameo.

betyg 4 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: