Cloud Atlas (2012)

Cloud Atlas (2012)

Cloud Atlas (2012)

Titel: Cloud Atlas 

År: 2012

Genre: Drama , Mystery , Sci-Fi

Längd: 182 min

Regissör:  Lana Wachowski, Tom Tykwer , Andy Wachowski

Skådespelare: Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant

imdb_46x22  7.8 /10

I den storslagna filmen Cloud Atlas vävs sex historier – som spänner över flera århundraden – samman i ett science fiction-äventyr som tar med publiken på en visuell filmupplevelse. Från en omvälvande och ödesdiger seglats över Söderhavet, via ett mordmysterium i 1970-talets San Fransisco, till framtida Neo Sqoul i Korea där mänskliga kloner hålls som slavar, ända till tiden efter den stora katastrofen.

Baserat på David Mitchell’s ambitiösa roman från 2004 har syskonen Wachowski tillsammans med Tom Tykwer dramatiserat sex olika tidsåldrar med samma skådespelare. Åsikterna är varierande från olika håll. Antigen är man förvirrad av den, man älskar den eller föraktar den.

READ ALSO:  What's On HBO Max In February 2023

Den är förvirrande om man väljer att låta den göra det. Det finns ett budskap och det är det som räknas, eller? Men det kan vara ibland svårt att urskilja när man hoppar mellan flera olika tidsåldrarna.  Många gånger känns det som ett virrvarr och det är jobbigt att hänga med. Man vet inte vilka som är huvudpersonerna eller vilka som är hjälten och skurken, vilket brukar vara tydligt i de ordinära filmerna.

Det är verkligen ett ambitiöst mastodont projekt och det är definitivt inte ett tidsfördriv som många verka anser. Det är episkt och  trots allt man följer varje karaktär från början till slut på ett ovanligt och innovativt sätt. Jag gillade den här filmen, eller vissa sekvenser av den, för ibland kändes det som om regissörerna fokuserade på mer delar än andra.

READ ALSO:  The Boogeyman (2023) - Official Trailer #1

Men om man gillar skådespelarna som Tom Hanks, Jim Broadbant och Hugo Weaving och tillsammans med historierna så finner man det intressant och  lockande att man vill fortsätta att se den, beroende vilken epos som är aktiv.  Summan av filmen med varierat innehåll är att den bör ses, för den får en på andra tankar och det ligger ett tydligt budskap. Dessutom kan de vara ett nöje att hitta alla skådespelare under varje historia, vem som är vem och hur de relaterar till dess episka värld.

Natalie Portman var tänkt för en roll i filmen men efter en graviditet avtackade hon möjligheten i sista sekund.

READ ALSO:  The Super Mario Bros. Movie (2023) - Official Smash Teaser Trailer

1 2 3 / 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: