the_shining_nordic-566117-frnt

Titel: The Shining

År: 1980

Genre: Skräck, Mysterium

Längd: 146 min

Regissör: Stanley Kubrick

Skådespelare:  Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd

imdb_46x228.5/10

En familj åker till ett isolerad hotell för vintern där en ond och andlig närvaro påverkar fadern i våld, medan hans psykiska son ser fasansfulla bilder från det förflutna.

Jack Nicholson spelar Jack Torrance som besöker Overlook Hotel med sin fru (Shelley Duvall) och son (Danny Lloyd). Har Torrance aldrig varit där förut? Svaret kan hittas i en tidsförvrängning av galenskap och mord.

Familjen Torrance åker till Overlook Hotel för att sköta om hotellet under vinterperioden över fem månader. Jack Torrance försöker att skriva på sin bok men kommer inte riktigt igång med skrivande och psyket tär på när snön börjar komma i de kanadensiska trakterna.

READ ALSO:  Squid Game (2021-): Season 1 - Featurette

Men tiden går och en dag, när Wendy stör Jack i skrivandet, brister det för Jack och skriker åt henne. Danny kommer fram i salongen där hans föräldrar finns. Han har ett märke på halsen. Wendy´s förtroende för sin man sjunker radikalt och blir inte bättre när han försöker jaga henne med yxa för att mörda frun och sonen.

Wendy känns hysterisk i sitt sätt att uttrycka sig konstant och jag stör mig på det. Hon är för hjälplös och alldeles för rädd i den här filmen. Hon gör nästan inget motstånd och sympati för henne finns det inte.Jag tycker om hur psyket för Jack sakta vänder och blir rent sagt mordisk mot slutscenerna. Han försöker förneka saker och ting i början. Det finns egentligen ingen bättre i agerande i en sådan här film än Nicholson. Danny Lloyd funkar faktiskt bra i den här filmen och hans telepatiska färdigheter (Varsel) lyfter den här genren högt.

READ ALSO:  Chimp Empire (2023) - Official Trailer

Stanley Kubrick, är väl mest känd för den här skräckfilmen, och det är sannerligen ett unikt skräckinjagande mästerverk. Men även om den inte är Oscarsbelönad, så är det verkligen en film värd att se, i alla fall om man tycker om den här typen av film.

Om man bortser från det onaturliga som definierar den som skräck, funkar den även som psykisk thriller, då  det handlar hur isolering kan påverka psyket.

Sänker betyget för Shelley Duvalls hysteriska insats.

Danny Lloyd visste inte att det var en skräckfilm, utan fick reda på det långt senare.

betyg 4 av 5

 

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support.
READ ALSO:  Ted Lasso (2020-): Season 3 - Official Featurette
Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
%d bloggers like this: