A Clockwork Orange (1971)

20130509-224046.jpg

Titel: A Clockwork Orange

År: 1971

Genre: Kriminalare |Sci – Fi|Thriller|

Längd: 136 min

Regissör: Stanley Kubrick

Skådespelare: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates

imdb_46x228.4/10

En ung kille, Alex, som lever för “våldtäkt, ultravåld och Ludwig van”. Efter att ett inbrott gått fel blir han gripen av polis och dömd till ett långt fängelsestraff.
Han får ett erbjudande om att slippa fängelse om han går med på en nyuppfunnen form av rehabilitering av brottslingar, som han med nöje medverkar i, i tron på att den inte skall fungera.
Behandlingen visar sig göra att han blir kraftigt illamående när han tänker på våld eller sex (eller lyssnar på “Nionde” av Beethoven), vilket gör honom till ett försvarslöst offer när han släpps ut och möter sina gamla vänner och fiender.

READ ALSO:  The Last of Us (2023-) - Preview: Episode 3

EN ANNORLUNDA KLASSIKER

Stanley Kubrick har väl placerat många av sina mästerverk på kartan tack vare sin bevarade och nytänkande filmteknik. Det är mycket naket och ultravåldsamt i det futuristiska London som det utspelar sig kring.

Alex (Malcolm McDowell) bor hemma, går skola men deltar i en ligistliga som lever på våldtäkter, mord och inbrott av olika slag. Han är med ligister på en klubb och dricker spetsade mjölkdrinkar. Men när någonting går fel vid ett inbrott hos en kvinna och han blir förrådd av sina tre kollegor och blir slutligen fånga tagen av polisen.

Han får domen fjorton år och hamnar i ett fängelse som är utöver det vanliga som lever på att kränka fångarna med sin martyr attityd. Men för att komma ut i friheten tillåter han att ett institut testar en ny otestad behandling för brottslingar, som Alex gärna går med. Alexander blir ett hjälplöst offer när han kommer ut ur fängelse och måste anpassa till den nya världen som han nu upplever.

READ ALSO:  The Mandalorian (2019-): Season 3 - Official Featurette: Phenomenon

Underbar och annorlunda film ett relativt tydligt och klart budskap om om hur långt det är försvarbart att inskränka människors fria vilja för att få dem att passa in i samhället. Stanley Kubrick’s fick den utgiven för över fyrtio år sedan och den är  även anpassbar till dagens samhälle.

Det är en härlig film som har ett högt tempo tills huvudpersonen hamnar i fängelset och därefter sjunker filmens spänning radikalt. Men efter det händer det några twistade intriger som vänder handlingen och förbehåller sig till historiens grundpunkt.

Stanley Kubrick har förändrat regissörernas syn på så många sätt och Malcolm McDowell gör det så briljant i sin roll även om det stundtals känns parodisk och ironisk i sitt agerande. Den bryter mot de flesta moraliska frågor som kommer upp om det här ämnet. Men på ett sätt känns det ändå originellt och är nästan lika bra som Kubricks kommande film på början av 1980-talet.

READ ALSO:  The Boogeyman (2023) - Official Trailer #1

Det är en komisk, våldsam och ironisk med välspelande anda som inte går att missa.

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: