MV5BMTk3NzkwMjA3OV5BMl5BanBnXkFtZTYwMTIwOTk2._V1_SY317_CR3,0,214,317_

Titel: Alien

År: 1979

Genre: Skräck, Science-Fiction

Längd: 117 min

Regissör: Ridley Scott

Skådespelare: Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright

 imdb_46x228.5 /10

I en avlägsen framtid har Nostromo, ett interstellärt fraktfartyg med en besättning på sju personer, påbörjat färden hem till jorden med en last av tjugo miljoner ton malm. Fartygets dator MU-TH-R 182, även kallat Mother (Mor) av besättningen, mottar en signal från en måne som kretsar kring en närliggande planet. Datorn väcker besättningen ur sin kryosömn för att undersöka signalens ursprung. Med malm- och gruvenheterna kvar i omloppsbana landar Nostromo på månen men skadas av en hård landning.

Ridley Scott’s stora skräckfilm från det sena sjuttio-talet går inte obemärkt förbi. Fängslad från början från slut försöker besättningen på Nostromo överleva när en varelse Alien befinner sig på skeppet.

Kommendör Dallas (Tom Skerritt), försteofficer Kane (John Hurt) och navigatören Lambert (Veronica Cartwright) lämnar farkosten för att undersöka signalen. De upptäcker snart ett störtat rymdskepp av okänt ursprung. Gruppen går in i skeppet och finner pilotens förtorkade kvarlevor med ett hål i bröstkorgen. Kane firar sig ner till en kammare och upptäcker tusentals läderartade ägg. Ett av äggen öppnas och en spindelliknande varelse hoppar ut och fäster sig på Kanes ansikte. Dallas och Lambert bär tillbaka den medvetslösa Kane till Nostromo. Ripley (Sigourney Weaver), befälhavare under Dallas och Kanes frånvaro, vägrar låta dem komma ombord på grund av karantänprotokoll. Vetenskapsofficeren Ash (Ian Holm) ignorerar Ripleys beslut och släpper in dem.

READ ALSO:  Succession (2018-2023): Season 4 - Featurette: Episode 10

På skeppets sjukstuga försöker Dallas och Ash ta bort varelsen från Kanes ansikte men upptäcker snart att de inte kan göra det utan att skada Kane. Ash försöker då att skära bort en av varelsens fingrar varpå varelsens frätande blod sprutar ut på golvet och bränner igenom flera våningar på skeppet. På grund av dess dödliga försvarsmekanism avhåller sig besättningen från vidare försök att avlägsna varelsen. Slutligen lossnar varelsen från Kanes huvud av sig själv och besättningen finner varelsen död.

Skräck är ett återkommande ämne som ibland är svårt att överföra det till film. Antigen blir det stort och populär med flera prisnomineringar eller så är det så kliché och en tråkig upprepande handling som känns bortkastat och meningslös.  Det här är inte en sådan som går miste på det först taget. Det är nu cirka 34 år sedan den nådde världens biografer och även om specialeffekterna inte övertygar så håller den ett högt tempo, tvistande riktningar som leder besättning som offer för Alien.

READ ALSO:  Oppenheimer (2023) - Official Featurette #1

Det känns på många sätt att Prometheus referera den här filmen. Många saker kommer igen. Även om Prometheus är en modernare och mer tekniskt snyggare film så håller den här filmen ändå högre standard.  Det är en varelse  ombord på ett skepp vilket förekommer i båda filmerna. Ett ägg hamnar ombord på båda skeppen, Prometheus och Nostromo.  Det är en robot/android överlevande och det är en hjältinna som bär huvudrollen.

Underbar nostalgisk skräck som den borde vara, då äldre filmer är sällan överspelad som det är i dagens filmer.

4

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support.
READ ALSO:  Succession (2018-2023): Season 4 - Preview: Episode 10
Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
Don`t copy text!
%d bloggers like this: