Avatar (2009)

avatar

Titel: Avatar

År: 2009

Genre: Äventyr, Action, Sci-Fi

Längd: 162 min

Regissör: James Cameron

Skådespelare: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver

Avatar (2009) on IMDb8.0/10

Året är 2154 och människan har tvingats kolonisera och exploatera en ny planet för att inte gå under på den gamla. Med hjälp av gigantiska ”hell trucks”, förvillande lika de väldiga maskiner som i dagbrott bryter brunkol i Tyskland och de jättelastbilar som fraktar oljesand i Kanada, utvinns grundämnet unobtainium – en nödvändig komponent i jordens energiförsörjning. Ursprungsbefolkningen mördas och skogen skövlas.

NYTÄNKANDE UNDERHÅLLNING

Jake Sully (Sam Worthington) skickas till en annan planet kallad för Pandora efter att hans bror har dött och han blir ombedd att ersätta honom. Grace (Sigourney Weaver) och resten av besättningen hjälper honom att komma in i en avatar och han blir då en två meter blå jättar. Teamet ledd av Colonel Miles Quaritch (Stephen Lang) vill förstöra planet och komma åt gruvindustrin på planeten. Men när Jake träffar en kvinnlig Navi vid namn Neytiri (Zoe Saldana) måste han välja mellan kärleken och jobbet.

READ ALSO:  The Mandalorian (2019-): Season 3 - Official Featurette: Phenomenon

Handlingen känns uppenbart och tråkig och nästan förutsägbar. Men effekterna är väldigt snyggt gjort. Speciellt 3D – effekterna, som lyfte upp hela filmen och som blev väldigt stort i Hollywood och som har utvecklat filmtekniken. Men skenet bedrar stundtals då Cameron pimplar på med actionfyllda sekvenser eller dramatiska scener som förändrar riktningen på filmens handling.

Sam Worthington gör en ordinär, enkel roll där han som en rullstolsbunden ligger i en låda och befattar sig med de fantastiska blå varelserna. Likaså gör Siguorney Weaver som Grace, som är veteran på området. Även Zoë Saldana, som gör en oväntad och bra prestation i rollen, som Neytiri.

READ ALSO:  The Super Mario Bros. Movie (2023) - Official Smash Teaser Trailer

Handlingen håller inte fullt ut då det inte finns intresse i slutet. Skådespelare insatserna gör inte så större inverkan på den här trefaldigt Oscar-belönade filmerna. I en sådan här typ av film så är det sällan handlingen fokuset ligger på. Det är en helt okej handling, men fokuset ligger mycket på effekterna. Hur specialeffekterna ser ut spelar mycket roll i en sådan här film och det övertygas i större delen av filmen.

Nu är det bara invänta uppföljarna som kommer om två år, 2015.

4

Don`t copy text!
%d bloggers like this: