Gladiator (2000)

Gladiator 2000

Titel:

Titel: Gladiator

År: 2000

Genre: Action, Drama, Äventyr

Längd: 155 min

Regissör: Ridley Scott

Skådespelare: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen

imdb_46x22

8.5/10

Den romerske generalen Maximus får veta att kejsar Marcus Aurelius vill ha honom som sin efterträdare. Kejsarens son Commodus vill ärva tronen och för att nå sitt mål dödar han sin far och sänder sedan bud att Maximus med familj skall dödas. Maximus undkommer, men när han lyckas ta sig till sin familjs gård hittar han sin familj död.

EN RÄTTVIS HÄMND

Maximus chockas svårt och flyr och hittas utsvulten och sårad av en slavhandlare som tar med honom. Den forne generalen blir nu tvungen att slåss som gladiator. Han blir snabbt känd som en stark och skicklig slagskämpe, men hans kamp går ut på att en dag få hämnas sin familj.

READ ALSO:  The Cuphead Show! (2022-): Season 3

Det här en stark film med en bra enkel handling som verkligen förtjänade sina Oscars. (Russel Crowe) axlar på sig rollen som general Maximus som med tiden blir slav. Commudus (Joaquin Pheonix) sänder bud åt att döda Maximus efter det hänsynslösa mordet på sin far i syfte om att ärva tronen. Maximus kommer till Rom och deltar i gladiatorspelen för att få hämnas på sin familj.

Det är visserligen Russel Crowe som har fått äran, priset och titeln men det är Joaquin som verkligen bär rollen som Commudus, där han briljerar som blivande tyrannen som den romerske kejsaren. Det här är verkligen Joaquin’s show. Det är han som bär filmen och styr den framåt. Det är han som gör tvisterna och skapar intriger.

READ ALSO:  SF Studios Acquires Sandrews

Russel Crowe gör också en lika bra insats som Joaquin men inte lika briljant. Han kommer in i rollen på ett bra övertygande sätt men det finns någonting som man saknar. För man vet redan att hjälten vinner, eller hur. Han gör en bra genomgående roll som passar honom.

Filmer där Hämnd och ära är nyckelorden och det finns väldigt många filmer där de orden bär en viktig roll i filmen. Den här filmen lyckas över förväntningarna och gör det så stort som man kan önska sig.

Jag såg den förlängda versionen med ungefär 20 minuters extra material. Det är fler scener men det blir inte så mycket större inverkan i filmens handling.Musiken, skapad av Hans Zimmer, lyckas som alltid med att komponera ihop instrumentala stycken som väger upp filmens i sin helhet. Den här filmen är väldigt bra för att vara från början av 2000-talet då den kunde lika gärna vara från nutid. Den fick 5 Oscars, bland annat för bästa film och för Russell Crowe’s insats, dock tycker man att Joaquin skulle ha en guldstatyett för sin insats.

READ ALSO:  Babylon (2022) - Official Trailer #2

Det är en storslagen film som alla borde se. Heil Maximus!

5

 

Don`t copy text!
%d bloggers like this: