Jakten på den försvunna skatten (1981)

Indiana.Jones.1981

Titel: Raiders of the lost ark

År: 1981

Genre: Action, Äventyr

Längd: 115 min

Regissör: Steven Spielberg

Skådespelare:  Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman

 imdb_46x22 8.7/10

Det är 1936. Förbundsarken, en guldöverdragen kista som sägs innehålla de tio budorden, ska ge ägaren övernaturliga krafter. Adolf Hitler, som var intresserad av det ockulta, är nu på jakt efter arken, ett steg i nazisternas strävan efter världsherravälde. Arkeologen Indiana Jones är utsänd för att få tag i arken innan nazisterna gör det.

JAKTEN SOM ALDRIG TAR SLUT

George Lucas har kommit med en ny sofistikerad hjälte. Den här gången är det en arkelogiprofessor som är aktiv på 1930-talet och försöker undan fly Nazisterna.

Efter en resa till Nepal där han hämtar en medaljong som ägs av hans tidigare flickvän Marion, åker de till Egypten där arken ska finnas. Jones lyckas att med medaljongen hitta rätt ställe att gräva. När kammaren är öppnad och arken hämtats ut därifrån, har nazisterna hunnit i kapp, och Jones och Marion blir lämnade i kammaren, som är fylld med giftormar. Väl ute ur kammaren söker de reda på Nazisterna , där de blev fångna. Tyskarna öppnar Arken och ut flyger det andliga ting som smälter ansiktet för den som inte blundar.

READ ALSO:  The Banshees of Inisherin (2022)

Generellt sätt tar den här filmen aldrig slut. Det här är en väldigt lång berg-och dalbana med en hel del intensiva scener och intriger som inte funkar. Den är dryga två timmar lång och på håll känns det som ett storslaget äventyr.  Ett äventyr som förblir underhållande. Men hur underhållande är det?

Harrison Ford matchar medelålders professor väldigt bra och sidekicken Sallah (spelad av John Rhys-Davis) och den blir också en viss kontrast till motspelerskan Marion Rosenwood(Karen Allen) som är hans flickvän som har delvis obalans i sitt agerande. Skurken i  äventyret, som bär svart hatt och glasögon, René Belloq. Han är en bra ond  motståndare men det finns dock ingen fördjupning i hans karaktär och då blir det mer en ytlig  likväl viktig karaktär.

READ ALSO:  To Leslie (2022)

Handlingen är verkligen inte det bästa. Det känns inte så genomtänkt och då blir det lätt att glömma. Att blanda in Nazisterna i den intrigfyllda inledningen känns inte tillräckligt planerat i den struktur som behövs för att nå medelbetyget.

Det här ett stortslaget äventyr på ytan men när handlingen sviktar blir inte tillräckligt godkänt som det borde vara.

3

Don`t copy text!
%d bloggers like this: