The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009)

20130629-161837.jpg

Titel: The Imaginarium of Doctor Parnassus

År: 2009

Genre: Äventyr, Fantasy ,Mysterium

Längd: 123 min

Regissör: Terry Gilliam

Skådespelare: Christopher Lummer, Lily Cole, Heath Ledger

The Departed (2006) on IMDb 6.9 /10

Handlingen startar i nutid, där den odödlige, tusenårige Doktor Parnassus (Plummer) leder ett resande teatersällskap som erbjuder publiken en chans att bege sig bortom verkligheten med hjälp av en magisk spegel som han har i sin ägo.

FANTASILÖST I LÄNGDEN

Heath Ledgers sista filminspelning. Han dog under inspelningen till den här filmen, regisserad av Terry Gilliam. För att lösa problemet om att inte hinna klart filmen, då han dog så valde regissören att blanda in tre andra skådisar till samma karaktär.

READ ALSO:  Succession (2018-): Season 4 - Official Teaser Trailer #2

Bland medlemmarna i gruppen finns den fingerfärdige experten Anton (Andrew Garfield), och dvärgen Percy (Verne Troyer). Parnassus har möjligheten att guida andras fantasier genom en pakt med Djävulen (Waits), som nu kommer för att ta det han förtjänar,nämligen doktorns dotter (Lily Cole). Gruppen, som får sällskap av en mystisk nykomling vid namn Tony (spelad av Ledger, Depp, Law, och Farrell) ger sig av på en resa genom parallella världar för att rädda flickan.

Det är smart tänkt och med halvt utförda specialeffekter klarar den här faktiskt igenom de drygt två timmars speltid, som den har att gå på. Det här en film man antigen hatar eller älskar, och jag kan inte säga att jag varken tycker om den eller avskyr den. Den har värdiga skådisar och en halvt intressant handling med en fantasi som dock inte räcker i längden.

READ ALSO:  Shazam! Fury Of The Gods (2023) - Official Trailer #2

Den funkar att se på. Generellt sett är det ett teatersällskap som lurar in personer genom en spegel och utformar en fantasivärld som besökarna får komma till mot betalning. Det känns tråkigt och för utspelat tills Tony dyker upp och stärker filmens anda.

Men efter Legers bortgång blir det inte samma känsla när andra manliga skådisar dyker upp, då det är väldigt uppenbart att det är andra. Men det är fantasy, så det kanske är en del av filmens agenda.Johnny Depp, Jude Law och Colin Ferell gör de kan och tillför inte så mycket, inte lika mycket som Ledger hade tillfört. Men på ett sätt lyckades ändå regissören med sitt film team ändå hålla upp filmen och rädda den då det kanske inte gick som planerat.

READ ALSO:  To Leslie (2022)

Den är inte den bästa filmen och det är en konstig film många sätt men ändå sevärd.

20130612-181253.jpg

 

Don`t copy text!
%d bloggers like this: