Advertisements

Den store Gatsby (2013)

(Last Updated On: January 9, 2016)

Gatsby

Titel: The great Gatsby

År: 2013

Genre: Drama, Romantik

Längd: 143 min

Regissör:   Baz Luhrmann

Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton

imdb_46x22 7.4/10

Den store Gatsby kretsar kring Nick Carraway som med författardrömmar kommer till New York våren 1922, en tid som präglades av dekadens, glittrande jazz, alkoholförbud och en överhettad aktiemarknad. Nick träffar miljonären Gatsby och dras in i överklassens fängslande värld av illusioner, omöjlig kärlek & svek.

DET VISUELLA MÄSTERVERKET

Den här hade säkert varit bra i 3D, men tydligen är dess effekter inte så övertygande. Carey Mulligan, Leonardo DiCaprio tillsammans med Tobey Maguire som huvudpersonen.

Vi bemöter Nick Carraway, som perspektivet ses ifrån i början. Han jobbar på Wall Street men har författardrömmar. Han flyttar in i ett hus i West Egg utanför New York på 1920-talet. Han besöker sin därefter sin kusin Daisy, hon som bor mitt emot på andra sidan. Där blir Nick bekant med den store Gatsby som har fester som räcker i oändlighet. Därefter blir mr Carraway inbjuden till Jay Gatsby’s herrgård. Det stora huset som finns bredvid hans eget. Han kommer dit och det blir en konsekvenser och intrig och Nick får äntligen veta vem Gatsby verkligen är.

New York, världens skådeplats äger och det äger rum på 1920-talet. Det utspelar till en större del utanför den stora staden. Scenen där Gatsby (DiCaprio) skålar mot kameran med himlen och fyrverkerier i bakgrund känns väldigt snyggt och välgjord.

Skådespelarna vet av sina karaktärer och gör det så magnifikt. Konstigt nog så händer det samma sak varje gång för DiCaprio i slutet av varje film. Men Leo gör nog en av de bättre prestationer tillsammans med Tobey. Tillsammans med den snygga visuella tekniken av Baz Luhrmann fungerar skådespeleriet väldigt bra.

Det börjar efter allting har skett och återberättas då av Nick, som beskriver och berättar händelserna, som en dagbok. Många flashbacks finns att hämta, mestadels från Gatsby förflutna, som sammanflyter i slutet sista minuter.

Effekterna, klippningen, miljöerna och musiken utgör filmen till årets största visuella mästerverk. Mest effekter är fokuserad på de storslagna festerna som leds av titelfiguren. Underbar stämning och det kommer finnas många scener man kommer ihåg.

Det fanns en del partier under filmens gång som kändes seg och tråkiga, som därefter vände och historien ingav en ny känsla och handlingen fortsatte. Dramatiken finns där och intrigerna väntar runt hörnet när Gatsby’s hemlighetsfulla och mysteriska liv återspeglas tydligare mot eftertexterna.

 Underbart, snyggt med dramatiska intriger som fler borde se!

20130713-224043.jpg

Advertisements

2 thoughts on “Den store Gatsby (2013)”

  1. filmsterblogg says:

    Helt okej film, men aningen “för mycket”. Men det är ju väldigt Baz Luhrmann också 🙂

    1. Marcus says:

      Det kan jag hålla med om! Jag gav den ett högre betyg då det var snygga special effekter och jag tyckte även om miljön, det scener. Det känns mer som ett konstverk än en film med relativ bra handling. / Mackan

Comments are closed.