X-Men (2000)

20121210-084253.jpg

Titel: The X-men

År: 2002

Genre: Action, Äventyr, Science-Fiction

Längd: 104 min

Regissör: Bryan Singer

Skådespelare:  Hugh Jackman, Patrick Stewart, Ian McKellen

imdb_46x22 7,4/10

Över hela vår jord föds barn som mutanter. Dessa mutanter har fantastiska krafter. En mutant som heter Logan/Wolverine (Hugh Jackman) lever i Kanadas iskalla berg och har levt i 15 år utan minnen av sitt förflutna, och han vet inte hur han fick sina vassa klor. En dag skjutsar han en annan mutant Rogue (Anna Paquin) som vill hålla sig borta från människor. Under skjutsen blir de båda anfallna av mutanten Sabretooth (Tyler Mane) men räddas av Scott Summers/Cyclops (James Marsden) och Ororo Munroe/Storm (Halle Berry). Logan vaknar i Professor Charles Xaviers (Patrick Stewart) skola för mutanter, där de kan att utveckla sina krafter i lugn och ro. Logan måste i samarbete med andra vuxna mutanter slåss mot den fruktade superskurken Erik Lehnsherr/Magneto (Ian McKellen) när denne hotar den värld de alla lever i.

READ ALSO:  Ted Lasso (2020-): Season 2

ORGINELLT SCI-FI KÄNSLA

Tretton år sedan premiären, fjorton, nästan femton sedan produktionen startade. Än hur mycket jag ser den här filmen känns den lika underhållande varje gång. Visst, nu var det ett tag sedan jag tittade igenom den men den är faktiskt bättre den här gången.

Wolverine/Logan är upp i de kalla graderna uppe i norr. Där har han bott i femton år. Men allting förändras då han träffar den unga mystiska tjejen Rogue.  Efter en oväntad attack från fienden, vaknar Logan upp  i källaren där Charles Xavier har sin skola. Han går motvilligt med i gruppen och måste då bekämpa ondskan.

Anonymitet är det viktigaste mutanterna kan ha då vanliga människor föraktar dessa personer med förmågor. Det är i en sluten värld, där mutanterna kan leva i lugn och ro. De lär sig kontrollera förmågorna och kunna vara sig själv.

READ ALSO:  The Last of Us (2023) - Featurette: Episode 1

Hugh Jackman som har huvudrollen gör visserligen en värdig insats med det är mer de bästa prestationer lutar åt Patrick Stewart och Ian McKellen insatser som fångar ögonblicket där båda spelar ond respektive god ledare.

Manus är välskrivet och känns naturlig dock att handlingen kanske inte är så trovärdig. Den följer i mitten av Logans liv, där han har svårt att minnas det förflutna, det finns tillbakablickar till Wolverines förflutna då man får se vad han har varit med om.

För att vara från 2000, då tekniken inom filmens värld började gå framåt,  så funkar effekterna med varandra även om delar av handlingen känns poröst.

READ ALSO:  Ant-Man And The Wasp: Quantumania (2023) - Official Featurette: Enter the Quantum Realm

Väldigt bra film som är början på en av de större filmserierna som MArvel har skapat. Det är någonting unikt med den här då det här är starten om mutanterna och kriget har börjat och fortsätter i nästa film.

20130612-181253.jpg

Don`t copy text!
%d bloggers like this: