The Kings Speech

Titel: The King’s Speech

År: 2010

Genre: Biografisk, Historisk, Drama

Längd: 118 min

Regissör: Tom Hooper

Skådespelare: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter

imdb_46x228.1/10

Kung Georg V dör i januari 1936 och efterträds av den motvillige monarken Edvard VIII som emellertid abdikerar i december samma år. Prins Albert, hertig av York, står i tur och blir kung med namnet Georg VI. Han känner sig mycket osäker inför offentliga framträdanden, då han lider av svår stamning.

EN GRIPANDE BIOGRAFI

Med tanke på den etablerade cast så som regissören och skådespelarna, som sätter sin prägel på rollistan inför den här sanna berättelse, inger filmen ett hopp även om filmen är snart fyra år.  Trion Colin Firth, Helena Bonham Carter och

READ ALSO:  Renfield (2023) - Official Featurette

Flera läkare har misslyckats med att få bukt med kungens stamning. Efter att ha läst en annons i tidningen kontaktar man den självlärde logopeden Lionel Logue. Hans behandlingsmetoder är minst sagt okonventionella, men med tiden växer en försiktig men nära vänskap fram mellan kungen och Logue.

Under tiden när kriget är närvarande blir Lionel en viktig vän för prinsen Albert, även när han tar sig an titeln som kung.

Det är en annorlunda vinkel om den brittiska monarken, som regissören Tom Hooper, har valt. Men karaktärerna, för den tillsynes abstrakta handlingen vidare, på ett smakfullt och komiskt sätt. Colin Firth och Geoffrey Rush, tar sig an sina bästa presentationer på länge. Colin, som har varit med i Bridget Jones Dagbok, har äntligen tagit an en roll som fungerar honom perfekt som den stammande prinsen som blir kung.

READ ALSO:  Beau Is Afraid (2023) - Official Featurette

Geoffrey Rush och Helena Bonham Carter, är lika duktiga som Colin. Huvudrollsinnehavarna och birollerna var också Oscar-nominerad men det var bara Colin som fick en statyett för sin insats.  Geoffrey Rush är också riktigt bra som kungens logoped. Helena (Elizabeth) spelar sin roll bra men det syns bara på ytan. Timothy Spall briljerar även som Winston Churchill.

Det är knappt några specialeffekter i den här filmen. Den har låg budget för att vara en Hollywoodfilm – 15 miljoner dollar. Musiken briljerar och lyfter handlingen, storyn till en högre nivå. Det är en historisk och dramatisk film som är baserad på en sann historia.

READ ALSO:  Friedman Set To Scribe Marvel’s Fantastic Four

Colin Firts karaktär – Kung George VI, är far till Storbritanniens nuvarande drottning Elizabeth.

betyg 4 av 5

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
%d bloggers like this: