12 years a Slave (2013)

 

12 Years a Slave


Titel: 12 Years a Slave

År: 2013

Genre: Biografi, Drama, Historia

Längd: 134 Min

Regissör: Steve McQueen

Skådespelare: Chitwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong’O

Solomon Northup är välutbildad och har talang för musik. Han bor med sin fru och sina barn i Saratoga i New York. En dag blir han kontaktad av två män som påstår sig jobba för en cirkus och Solomon tackar ja till att ackompanjera deras cirkusnummer på fiol under en kort period. Men efter att ha tagit ett glas med männen vaknar han omtöcknad och bunden och ställs inför den fasansfulla sanningen: han ska transporteras till södern som slav.

READ ALSO:  The Prisoner (1967–1968)

Baserad på memoaren Twelve Years a Slave av Solomon Northup och David Wilson från år 1853.

DRAMATISKT, TRAGISKT OCH SNYGGT

Den verklighetsbaserade memoaren från 1853 har blivit film och Oscarbelönad gånger 3 varav Bästa Film. Det här är en riktig dramatisk film med en traigsk och sorgset budskap och handling med en snygg regi av Steve McQueen.

Kläderna kändes realistisk, precis som med miljöerna och den brutala tonen som filmen förmedlade. Musiken och ljudeffekterna som ligger i bakgrunden bidrar till det realistiska. Den vann för Oscar Bästa Manus efter förlaga, vilket är förståeligt, på många sätt. Det är en viss intensitet och närvaro som skådespelarna belyser hos sina karaktärer. Det ger ett djupare perspektiv hos karaktärerna och deras lidande under slavarbetet. Sedan har vi karaktäreras alter egos som spelas av Lupita Nyong’o och Chiwetel Ejifor. Båda gör värdiga insatser men bara en av dessa vann en Oscar – Lupita för Patsey. Michael Fassbender, som dominerar som antagonisten Edwin  fullständigt. Han spelar Edwin, som kämpar mellan olika kval.

READ ALSO:  Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023) -The Legacy of Ant-Man : Brazil Comic Con Special Look

Fassbender övertalar och hade förtjänat en Oscar för roll, men tyvärr blev han bara nominerad. Jag gillade honom som den person man ska avsky och han gör sådana roll riktigt övertygande. Vi ser även Brad Pitt, som även fick Oscar som producent då filmen fick guldriddaren för Bästa Film, Paul Dano, som var med i Prisoners och tidigare oscarsnominerade Quvenzhané Wallis som spelar dottern till huvudkaraktären.

Det här är en film som berör in på djupet och med de skådespelarna förmedlar, tillsammans med regi och det som är tidigare nämnt -kläderna, manuset och musiken som tar den här laddade historien om slaveriet i Amerika på 1800-talet, till en helt ny nivå.

READ ALSO:  Guardians of the Galaxy: Volume 3 (2023) - Official Trailer

År 2013 bästa film och helt klart sevärd!

5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: