Fem snabba med Svante Tidholm

Way Out West 2013

Svante Tidholm tillsammans med Alexander Skarsgård, som togs efter premiären av The East under Way Out West 2013. 

Svante Tidholm, född 1977, är journalist, dokumentärfilmare, författare och just nu aktiv som projektledare på Way Out West filmsektion.

Filmvisningen förra året blev en succé, på vilket sätt kan ni göra ännu bättre i år?

-Det är jätteroligt att det gick så bra förra året, och vi hoppas givetvis att alla kommer tycka att det är ännu bättre filmer i år. Helt nytt för i år är att vi har en utomhusbiograf på festivalområdet, och där vi visar filmer på kvällarna.

Har ni märkt någon skillnad publikmässigt sedan ni började visa film på festivalen?
– Fler och fler hittar till filmerna, viklet är jättekul. Många tycker att det är ett skönt sätt att mjukstarta en festivaldag, och vi märker att förutom de stora filmerna så är det många som upptäcker filmer som de kanske inte hade hört talas om annars.

READ ALSO:  Oscar Nominations - 2023

Vad krävs av dig, som projektledare för filmsektionen för att få allting att fungera?
– Att kunna hålla tusentals bollar i luften, särskilt när det kommer närmare festivalen. Jag jobbar med det här större delen av året, och pratar med filmbolag och producenter för att hålla koll på kommande filmer både i Sverige och utomlands.

Vilken film ser ni mest fram emot att visa?

– Vi är väldigt stolta över att kunna bjuda på galapremiären av Turist, som blev väldigt hyllad på filmfestivalen i Cannes. Sen ska de också bli kul att visa Ensam Tillsammans, eftersom den spelades in på Way Out West förra året. Vi visar också Mistaken för Strangers, om The National, och Jimi: All Is By My Side, med André Benjamin, vilket är roligt för båda filmerna de spelar på festivalen.

READ ALSO:  Oscar Nominations - 2023

 Vilket är ditt bästa festivalminne hittills?

– Ett av mina allra bästa festivalminnen är när vi arrangerade Sverigepremiären av Searching for Sugarman. Ögonblicket när Rodriguez klev upp på scenen efter filmen, var magiskt – för honom, för publiken och för mig. Det var ju också väldigt roligt att filmen fick så stora framgångar över hela världen, för mitt mål är att visa vår publik storfilmer innan någon annan har möjlighet att se dem.

För mer information om evenemanget: http://wayoutwest.se/

Don`t copy text!
%d bloggers like this: