Extremt Högt och Otroligt Nära (2011)

Extremely Loud and Incredible Close

Titel: Extremely Loud And Incredible Close

År: 2011

Genre: Äventyr, Drama, Mystery

Längd: 128 min

Regissör: Stephen Daldry

Skådespelare:   Thomas Horn, Tom Hanks, Sandra Bullock

imdb_46x22 6,9/10

Oskar Schell är en nioårig pojke vars pappa, Thomas, dog i World Trade Center-attacken som ägde rum den 11 september 2001 i New York. En tid senare hittar Oscar en mystisk nyckel i en vas i sin pappas garderob. Oscar blir genast övertygad om att hans pappa avsiktligt lämnat nyckeln där för honom att hitta den, så Oscar bestämmer sig för att till varje pris hitta låset som nyckeln passar i. Sökandet för honom kors och tvärs genom hela New York och längs vägen träffar han många intressanta människor.

READ ALSO:  The Boogeyman (2023) - Official Trailer #1

GODKÄNT MEN INGET MER

Erkända skådespelare som MAx von Sydow, Viola Davis, Sandra Bullock och Tom Hanks är med i Stephen Daldry’s överlevnadsdrama om en nioårig pojkes resa för att hitta sanningen om sin fars död i samband med 11 september-attackerna mot World Trade Center.

Filmen är baserad på romanen med samma namn av Jonathan Safran Foer från 2005. Oscar beskrivs som lillgammal, fantasifull eller Asbergers syndrom då hans sociala interaktioner är annorlunda.

I rollen som Oscar Schell, ser vi Thomas Horn, som är faktiskt övertygande över sitt sorgearbete efter sin far. Han har blivit prisad för sin rollinsats och det känns ändå trovärdigt att han är fyra år äldre än sin karaktär på nio år. Hans roll ger filmen ett emotionell djup vilket skapar ett visst perspektiv.

READ ALSO:  To Leslie (2022)

Bullock och Hanks gör stabila insatser även om de är bakgrundskaraktärer och gör det bra då dessa erfarna skådespelare är inte lika synlig som de andra. Max von Sydow, som har en stum roll, gör en mer än godkänd och underhållande insats trots att han inte yppar ett enda ord.

Att fadern skulle ha varit med i 11/9-attentatet känns dock inte lika trovärdig som att huvudpersonerna eller resan om att hitta meddelandet från den döde fadern. I filmen utpekas det att fadern hoppar från en av tornen.

Filmen är baserad på en bok som kom ut ungefär fem- sex år innan filmen produceras. Det finns många differenser mellan dessa två medier och det går inte att jämföra då dem presenteras på två olika sätt.

READ ALSO:  The Banshees of Inisherin (2022)

Det är en viktigt historia från ett annat perspektiv, kanske ännu viktigare då det är från ett barns synvinkel och det som kommer att bli drabbad mest vid sådana här extrema situationer.

Emotionell, snygg och underhållande film som berör

Betyg 3 av 5

 

Don`t copy text!
%d bloggers like this: