Ghostbusters – Spökligan (1984)


Ghostbusters (1984)

Titel: Ghostbusters

År: 1984

Genre: 

Längd: 107 min

Regissör: Ivan Reitman

Skådespelare:  Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver

imdb_46x22 7,8/10

När universitetet ska spara in på den parapsykologiska avdelningen startar forskarna Dr Venkman, Dr Spengler och Dr Stantz en privat firma vid namn Ghostbusters. De specialiserar sig på att utrota övernaturliga plågoandar. En dag får de ett mycket speciellt uppdrag. Dana Barrett (Sigourney Weaver) menar nämligen att hennes kylskåpär ingången till den andliga världen och plötsligt står Ghostbusters inför en uppgift som är mycket svårare än att fånga ett vanligt spöke.

ORIGINELL SPÖKKOMEDI

För första gången har jag äntligen sett den här filmen. Jag önskar att jag har tagit mig tid och se den tidigare för den levererar och det finns inga tvivel om att den tillhör kategorin som kult och klassiker. Det är 30 år sedan denna parodiska spökfilmen hade premiär och har effekter och skådespel som håller än idag även den är från mitten av 1980-talet.

READ ALSO:  Ant-Man And The Wasp: Quantumania (2023) - Official Featurette: Enter the Quantum Realm

Sigourney Weaver, Dan Aykroyd och Bill Murray tillsammans med resten av komiker. Det är en livlig film och fantasifull där effekterna inte alltid håller kvaliteten. Musiken och specialeffekterna, som var oscarsnominerad, med den åtråvärda temat.

Man kan lätt bortse de pajasliknande scener där det inte ge så mycket men karaktärerna har många roliga ögonblick och är tillräcklig charmiga och komiska för att se det. Det är en medioker film som inte tillför så mycket men det är en komedi och håller parodin uppe. Notera att den fjärde medlemmen Winston är dolt i bakgrunden i filmen och framträder inte lika mycket som de andra karaktärerna. Lika bra är väl det då ha Ernie Hudson inte tillförde utan var mer som ett störningsmoment.

READ ALSO:  What's On HBO Max In February 2023

Så effekterna är inte så välgjorda men med ålderns rätt är det väl förståeligt även om äldre filmar har bättre mer trovärda specialeffekter. Musiken, storyn, karaktärerna är denna films starka sida och det är just därför man ska se denna underbara komiska film.

betyg 4 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: