Titel: Gone Girl
År: 2014
Genre: Drama| Mystery | Thriller|
Längd: 145 min
Regissör: David Fincher
Skådespelare: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris
På Nick och Amy Dunnes femte bröllopsdag anmäler Nick sin fru saknad. Polisens utredning och en massiv mediacirkus drar igång och Nicks bild av ett lyckligt äktenskap blir allt mindre trovärdig. Det dröjer inte länge innan hans lögner och underliga beteende får alla att ställa sig den obehagliga frågan… Har Nick Dunne mördat sin fru? INNEHÅLLER SPOILERS
SMART, SNYGG MEN INTE ISKALL
För att lyckas med en psykologisk thriller, som denna film utges att vara, måste samspelet med regin och skådespeleriet. Precis som med Män som hatar kvinnor (2009) så dör aldrig den försvunna men det är intrigen runt omkring som gör spänningen.
Det finns ingen emotionell koppling eller någonting som berör i filmen vilket beror mycket mycket på huvudrollerna. Natalie Portman eller Scarlett Johansson hade definitivt gjort ett bättre jobb än vad Rosamund tillförde till den här långa intrigfyllda förhållande filmen.Medioker, det är vad den är och den är inte lika iskall psykologisk thriller som etablerade kritiker och den känns emellanåt tråkig.
Filmen går ut på att följa Nicks väg genom mediakaoset för att hitta sin fru. Polisen hävdar att hon är mördad och saken är att det är hon som har iscensatt allt, vilket är förståeligt då Amy (Rosamund Pike) berättar vilket helvete till äktenskapet har varit.
Hon lurar media, polisen och sin make för att sätta honom på prov, därefter återvänder hon till Nick (Ben Affleck). Neil Patrick Harris, har äntligen en mörkare och allvarligare roll och i den här filmen har han en mystisk roll vilket skiljer sig från den komedi han har gjort.
Förväntar man sig att det är lika hög klass som Social Network (2010), Seven (1995) eller Zodiac, så är den här filmen en besvikelse. Personligen störde jag mig mer på Amy än på Nick, vilket är underligt för jag är inte en stor fantast av Affleck.
Anledningen till varför man bör se den här är David Fincher snygga och briljanta regi där man känner en närvaro genom hela filmen. Det märks att han kan det här, den här genren. Den är smart, snygg men tyvärr är den inte tillräckligt mörk för att jag ska kunna bli imponerad på denna hypade produktion.
Prisoners (2013) som utkom förra året höll ett bra tempo, vilket denna klart inte gjorde. Intresset för den tappades successivt när det den växlade mellan frun och makens perspektiv. Dock så avslöjades de viktigaste delar nästan för tidigt, vilket jag tycker förstörde första halvtimmens intensitet.
Gillian Flynn, författaren till boken, har även stått bakom filmmanuset har gjort en snygg berättelse om ett äktenskap som eskalerar och där intrigerna lyfts upp från ytan. Men tyvärr genererar det ingen spänning till underhållningen. Det finns intensitet som behövs för att man ska fastna för den.
Ska du se den, gör det i så fall för David Fincher’s snygga regi.
Related
More Stories
Shazam!: Fury of the Gods (2023)
We all have a superhero inside us, it just takes a bit of magic to bring it out. In Billy Batson’s case, by shouting out one word – SHAZAM! – this streetwise fourteen-year-old foster kid can turn into the adult superhero Shazam.
The Idol (2023) – Official Trailer
After a nervous breakdown derailed Jocelyn’s last tour, she’s determined to claim her rightful status as the greatest and sexiest pop star in America. Her passions are reignited by Tedros, a nightclub impresario with a sordid past. Will her romantic awakening take her to glorious new heights or the deepest, darkest, depths of her soul?
You must be logged in to post a comment.