The Shawshank Redemption (1994)

MV5BMTc3NjM4MTY3MV5BMl5BanBnXkFtZTcwODk4Mzg3OA@@._V1_SY317_CR4,0,214,317_

Titel: The Shawshank Redemption

År:  1994

Genre:  Drama | Kriminal |

Längd: 142 min

Regissör: Frank Darabont

Skådespelare: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton


Nyckeln till frihet (1994) on IMDb9.3/10

Andy Dufresne (Tim Robbins) är en tystlåten och ambitiös man med en lysande karriär som bankman. Hans förhållande med frun är däremot långt ifrån lyckligt. Hon vill skilja sig och har inlett ett förhållande med en annan. När frun och hennes älskare brutalt skjuts ihjäl åtalas Andy och fälls för morden då han inte kan bevisa sin oskuld. Straffet blir två livstider på fängelset Shawshank, ett av de värsta fängelserna i USA.

KLASSIKER REDAN FRÅN BÖRJAN

Jag har tappat räkningen om hur många gånger den här filmen är sedd. Den är rankad som världens bästa film och den ligger ungefär på den nivån också. Vad mer kan man ha till förhoppning när det är Frank Darabont som regissör, två dynamiska karaktärer som är agerad av briljanta skådespelare och baserad på en Stephen King-historia. Några år efter denna film kom Den Gröna Milen (1999)  som också baseras på en Stephen King – historia, roman den här gången.  

READ ALSO:  What's On DisneyPlus In February 2023

Där stod bland annat Frank som regissör. Frank Darabont har även producerat The Walking Dead (2010-) vilket säger en del av kvalitén på den här filmen. Det har kommit en del Stephen King- adaptioner, från bok till film, genom åren men den här adaptionen är kanske en av de mer seriösaste och den med mest tydligaste budskapet.

Det finns den del långsamma sekvenser där det känns som om tiden står stilla, som om det inte kommer att bli bättre, men det gör det. Nyckeln till frihet är en underbar, drama film. Det syns direkt på filmen vilket typ av klass den här filmen håller – som regin, skådespelarenas insatser och manuset samt musiken som har en gedigen balans genom storyn.

READ ALSO:  The Super Mario Bros. Movie (2023) - Official Smash Teaser Trailer

Det är en film man sent glömmer – Världens Bästa Film. Som tidigare nämnt är Andy’s rymning och när musiken spelas på gården och Morgan Freemans  ljuva grova stämma hörs i bakgrunden.

Det kan väl inte bli bättre än så här?

betyg 4 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: