Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Advertisements

Latest news

Trailers

Column

The Shawshank Redemption (1994)

(Last Updated On: October 29, 2018)

MV5BMTc3NjM4MTY3MV5BMl5BanBnXkFtZTcwODk4Mzg3OA@@._V1_SY317_CR4,0,214,317_

Titel: The Shawshank Redemption

År:  1994

Genre:  Drama | Kriminal |

Längd: 142 min

Regissör: Frank Darabont

Skådespelare: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton


Nyckeln till frihet (1994) on IMDb9.3/10

Andy Dufresne (Tim Robbins) är en tystlåten och ambitiös man med en lysande karriär som bankman. Hans förhållande med frun är däremot långt ifrån lyckligt. Hon vill skilja sig och har inlett ett förhållande med en annan. När frun och hennes älskare brutalt skjuts ihjäl åtalas Andy och fälls för morden då han inte kan bevisa sin oskuld. Straffet blir två livstider på fängelset Shawshank, ett av de värsta fängelserna i USA.

KLASSIKER REDAN FRÅN BÖRJAN

READ ALSO:  Stranger Things (2016-) - Season 3: Final Trailer

Jag har tappat räkningen om hur många gånger den här filmen är sedd. Den är rankad som världens bästa film och den ligger ungefär på den nivån också. Vad mer kan man ha till förhoppning när det är Frank Darabont som regissör, två dynamiska karaktärer som är agerad av briljanta skådespelare och baserad på en Stephen King-historia. Några år efter denna film kom Den Gröna Milen (1999)  som också baseras på en Stephen King – historia, roman den här gången.  

Där stod bland annat Frank som regissör. Frank Darabont har även producerat The Walking Dead (2010-) vilket säger en del av kvalitén på den här filmen. Det har kommit en del Stephen King- adaptioner, från bok till film, genom åren men den här adaptionen är kanske en av de mer seriösaste och den med mest tydligaste budskapet.

READ ALSO:  Child's Play (2019)

Det finns den del långsamma sekvenser där det känns som om tiden står stilla, som om det inte kommer att bli bättre, men det gör det. Nyckeln till frihet är en underbar, drama film. Det syns direkt på filmen vilket typ av klass den här filmen håller – som regin, skådespelarenas insatser och manuset samt musiken som har en gedigen balans genom storyn.

Det är en film man sent glömmer – Världens Bästa Film. Som tidigare nämnt är Andy’s rymning och när musiken spelas på gården och Morgan Freemans  ljuva grova stämma hörs i bakgrunden.

Det kan väl inte bli bättre än så här?

betyg 4 av 5

Profile

Marcus Ström
Marcus Ström
Marcus Ström | Journalist/writer and Chief Editor.


Mackansfilm@gmail.com
Advertisements

2 thoughts on “The Shawshank Redemption (1994)”

  1. Sabina Andersson says:

    Har sett filmen den var verkligen spännade. Att livet i fängelse kan vara så hårt. Mycket sevärd film! Har du inte sett den SER DEN !

    1. Mackan says:

      Håller verkligen med dig! Mycket sevärd film och det dramatiska som filmen förmedlar är helt fantastisk. / Mackan

Comments are closed.

%d bloggers like this: