Interstellar (2014)

Interstellar (2014)

Titel: Interstellar

År: 2014

Genre: Sci-Fi, Action, Thriller

Längd: 169 min

Regissör: Christopher Nolan

Skådespelare:  Matthew McConaughey, Anne Hatwaway, Jessica Chastain

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) on IMDb 8,9/10

“Interstellar” tar oss till en nära framtid där jordens tillgångar börjar ta slut. En grupp forskare får ett avgörande uppdrag – att resa till andra stjärnsystem och utforska om vi har en framtid i rymden.

SMART, SNYGG OCH AMBITIÖS

Kubrick, D. Fincher, J. Cameron, R. Scott, M. Bay, A. Cuarón har före C. Nolan utforskat vår galax och vår rymd, med flera. De har sin med innovation från skapat fascinerade karaktärer och visuella mästerverk med starka skådespelarinsatser. Nu är det min favoritregissörs tur att guida oss genom galaxen och rymdens atmosfär.

C. Nolan har ofta komplexa koncept när det kommer till regi och manus i sina filmer. Det finns ofta ett budskap, en alternativ värld eller slut som ställer frågor och som ifrågasätter relevanta konstruktioner av människan. Ett exempel kan ses av drömtydarefilmen; Inception (2010), som var riktigt bra, trots att jag inte upplevde den på bio.

READ ALSO:  The Boogeyman (2023) - Official Trailer #1

I Interstellar tar Nolan in i djupare i det koncept som delvis hans tidigare filmer har gått ut på och gör en fördjupning när det kommer till en apokalyps-film där rymdresor är det enda svaret för att rädda jordens befolkning. Till min erfarenhet så är C.Nolan’s teknik när det kommer till filmer väldigt stilistisk och realistiskt, det är vad han utgår ifrån.

Christopher har med M. Caine från flera av hans tidigare och A. Hathaway från The Dark Knight Rises och har lagt till T. Grace, J. Chaistain, W. Bently och M. McConaughey och J. Lithgow från Dexter S04, som spelar morfar. Nolan, med sin intelligens när det kommer till filmskapande, ger ett djup på filmen så den känns som en lång visuell resa som man tar tillsammans med karaktärerna. För visuellt sätt är det ett mästerverk. Den slår Oscars belönade Gravity (2013), som var bara 90 min, på fingrarna när det kommer till specialeffekterna.

READ ALSO:  The Last of Us (2023-) - Preview: Episode 3

Peter Jacksons metoder känns gränslös då han har en tendens att använda för mycket greenscreen, vilket C. Nolan inte har gjort och det märks. Den här filmen är mer naturtrogen än vad man får. I och med att filmregissörer inte har utforskat svarta hål på det sättet som regissören gör känns den mer originell än de flesta filmer och skapar många element av underhållning på vägen dit som är oslagbara.

Den har fått fantastiska omdömen världen över och är högt rankad på de flesta topplistor och levererar storslaget. Jessica C. hade jag svårt med sedan Zero Dark Thirty (2012) men hon var bättre och mer sympatisk i denna vilket gav mig ett förtroende för henne. En sak som är säker att Matthew M. är bättre generellt skådespelare än Leonardo DiCaprio men känslosamma scener är det nog Leo som vinner när gäller att gråta på bioduken.

Hans Zimmer lyckas oftast att göra djupa musikaliska insatser som ger dramat mer mystik och ännu mer suspekt upplevelse. Han bidrog liknande som med The Dark Knight (2008) och Inception (2010) där musiken bidrog till båda filmernas framgångar. Många av skådespelarna gjorde sina jobb, de mest underliga är att barnskådisarna kändes mer trogen än de vuxna och mer äldre.

READ ALSO:  Oscar Nominations - 2023

Det finns hänvisningar redan i början av filmen där man kan ana hur det slutar, då det börjar om en äldre person som berättar om sin far Cooper i teve. Trailers som visas på innan premiären är bara en bråkdel av själva filmens innehåll då det är en rätt så invecklad och komplex men helt otrolig handling som troligtvis bara C. Nolan skulle kunna lyckas med. Sedan behövs den nog fler än en visning för att se den som helhet. Trots allt är det nog svårt att hitta en sådan originell film som denna.

En upplevelses som bör (SKA) ses på bio!

betyg 4 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: