Nightcrawler (2014)

Nightcrawler (2014)

Titel: Nightcrawler

År: 2014

Genre:   Drama |Kriminalare | Thriller|

Längd: 117 min

Regissör:  Dan Gilroy

Skådespelare:  Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Bill Paxton

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) on IMDb 8,3/10

Lou Bloom, en målmedveten ung man som i sin desperata jakt på arbete fastnar för kriminaljournalistiken. När han hittar en grupp frilansande fotografer som filmar bilolyckor, eldsvådor, mord och annan förödelse, slår sig Lou in i den livsfarliga världen av ”nightcrawling” – där varje polissiren är en skänk från ovan och offer omvandlas till dollar och cent.

TRYGG OCH SÄKER

Kan nog  med rätta säga att det här är inget mästerverk, men Gyllenhaal gör nog en av sina säkraste prestationer på länge. Jag har dock inte följt hans filmografi så länge men av det som jag har sett, är det här en av hans säkraste, inte bästa.

READ ALSO:  Transformers: Rise of the Beasts (2023) - Official Trailer

Tonen känns av redan i början i och med när det börjar med att han bråkar med en polis och han söker jobb ungefär i nästa scen. Redan från början ges intrycket om en självsäker, disciplinerad entreprenör och framförallt manisk sociopat. Fokus i den här filmen ligger på att Lou Bloom (Gyllenhaal) dokumenterar diverse brottsplatser och försöker att klättra upp i karriären. Han gör all för att få filma dessa nyheter. När han kommer i kontakt med en oberoende nyhetskanal kan han gå över lik för att kunna få det reportage som han önskar.

Tempot ökar för varje scen och det är en väldigt simpel story och på så sätt känns den inte nytänkande eller originell som man önskar. Det finns dock inte de twistar och oväntade scenerna man ville se vilket gör att filmens helhet uppfattas annorlunda senare mot slutet.

READ ALSO:  The Prisoner (1967–1968)

Jake känns ändå trygg och säker på att vara en manisk sociopat som dokumenterar brottsplatser i nattsvarta L.A. Trots att den är gjord på en lågbudget (8 miljoner dollar) så levererar den underhållningen som krävs. Det finns en del spännande ögonblick i den här filmen och det märks att den är hyllad världen över.

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: