V för Vendetta (2005)

(Last Updated On: January 9, 2016)

V for vendetta

Titel: V for Vendetta

År: 2005

Genre: Drama, Thriller, Action

Längd: 132 min

Regissör: James McTeigue

Skådespelare:  Hugo Weaving, Natalie Portman, Rupert Graves

imdb_46x228,2/10

V för Vendetta utspelar sig under antingen 2020- eller 2030-talet när världen är i en ekonomisk kris och Storbritannien (där filmens handling äger rum) styrs av det totalitära och fascistiska partiet Norsefire. Partiet har öppnat koncentrationsläger över hela landet och i dessa fängslar de politiska aktivister, homosexuella personer och andra människor som inte är önskvärda av partiet. Evey Hammond (Natalie Portman), en flicka som arbetar för det statligt ägda televisionsföretaget British Television Network, räddas en kväll från ett våldtäktsförsök utfört av medlemmar av den hemliga polisen.

GRYMT UNDERHÅLLANDE

Hennes räddare är V (Hugo Weaving), en vigilant med en Guy Fawkes-mask, som tar med Hammond upp på ett hustak och där ser de tillsammans på när V spränger byggnaden Old Bailey i luften.

Partiledningen i Norsefire väljer att förklara bort explosionen med att den var inplanerad sedan länge och de skyller på att byggnaden inte längre var säker att vistas i, men V tar samma dag över kontrollen över sändningen på British Television Network och han avslöjar därigenom partiets lögn.

V uppmanar även det brittiska folket att ta strid mot Norsefire och att möta honom ett år senare, den 5 november, utanför Westminsterpalatsetsom han lovar att spränga i luften. Hammond hjälper sedan V att fly från byggnaden, men hon blir själv slagen medvetslös i processen.

Hugo Weaving medverkar sällan i filmer där risken är stor att bli besviken, likaså är det med Natalie Portman. Hon har medverkat i prequel trilogin av Star Wars. Han har bidragit till sina roller ibland annat Matrix, och Peter Jacksons fantasysvit Lord of the Rings och Hobbit . Då det är samma manusförfattare som The Matrix-trilogin, finns det förväntningar både visuellt och skådespelarinsatser.

Visuellt skapande med actionsekvenser, explosioner och med slow-motion tekniken som gör det underhållande på teknisk nivå så är det där den vinner. Det pratas mer än tidigare filmer och många stunder blir storyn för övertydlig i sitt sammanhang, vilket gör att filmen tappar stundtals sina övertydliga förklaringar.

Skådespelarna gör väl sitt jobb i sin helhet. Den finns många sekvenser som påminns från syskonen Ws tidigare verk. Men trots det känns det som om regissören James M. är delvis vilse och bakbunden av manuset. Natalie Portman och Hugo Weaving samarbetar bra och känns ändå trovärdig i sina roller i denna dystopiska futuristiska värld som man bjuds in i.

Underhållande actionsekvenser blandat med dramatiska scener.

 Betyg 3 av 5

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
%d bloggers like this: