DIvergent (2014)

Divergent (2014)

Titel: Divergent

År: 2014

Genre:  Action, Äventyr, Sci-Fi

Längd: 139 min

Regissör: Neil Burger

Skådespelare:   Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet

imdb_46x22 6.9/10

I Beatrice Priors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är. Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv.

INKONSEKVENT OCH EN SVAG BÖRJAN

READ ALSO:  Ted Lasso (2020-): Season 2

Och under den hårda initieringsfasen som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa.

Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four. Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.

Det är tydligt att dessa unga skrikande fansen som har dyrkat Harry Potter, Twilight och Hunger Games- serier  är beroende av sådana här mediokra sci-fi/fantasy franchiser. Harry Potter- serien var ett mästerverk jämfört med denna film, även om den här tilltalar den äldre publiken och den finns dock inget djup i filmen. Det som gör att man har en preferens med karaktärerna och att man kan lära känna skådespelarnas karaktärer.Den visar ett dytopiskt Chicago där staden är uppdelad i falanger.

READ ALSO:  The Mandalorian (2019-): Season 3 - Official Featurette: Phenomenon

Dock så är det svårt att hänga med i flödet i filmen. Det känns trots allt inkonsekvent och det finns inget originellt med den här filmen. Inget nyss som vi har sett förut. Dessvärre förblir denna film ett hopkok av idéer i brist på engagemang.

Till och med Kate Winslet, det stora namnet i Divergent känns på många sätt väldigt tillbakadragen och syns knappt även om det är en skurkroll. Den började lovande men föll sakta till en medioker, långtråkig skapelse.

Betyg 2 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: