Gökboet (1975)

Gökboet (1975)

Titel: One Flew over the Cuckoo Nest

År:  1975

Genre: Drama

Längd: 133 min

Regissör: Milos Forman

Skådespelare:  Jack Nicholson, Louise Fletcher, Michael Berryman

Fight Club (1999) on IMDb8.8/10

Lugn och ro på ett statligt mentalsjukhus är väl bättre än en vistelse i fängelsecell, inte sant? P. McMurphy simulerar en sinnessjukdom och flyttar in till de han kallar nötterna. Han skapar snabbt oordning i den annars så disciplinerade vardagen.

INTENSIVT MED SOLKLARA ROLLPRESTATIONER

När den hade premiär i Sverige så gick den regelbundet på biograferna i tio år, vilket i sig är ovanligt och ett rekord, och det grundar sig på många saker. Mest för att det är en riktig bra film och Oscarsbelönad x 5 dessutom. Det är bara När Lammen Tystnar (1991)  och en film till som har lyckats ta hem statyetterna för bästa Regi, bästa film, bästa manliga/kvinnliga huvudroll och bästa manus efter publicerad förlaga.

READ ALSO:  What's On HBO Max In February 2023

Och denna film är en solklar vinnare. Jack Nicholson, som inte har varit en favorit trots att han har varit med i The Departed (2006), Batman (1989) och The Shining (1980) men i den här filmen imponerar han och troligtvis sin bästa filmroll. Han var hyfsad i Stanley Kubricks film.

Filmen handlar om brottslingen R.P. McMurphy som kommer till ett mentalsjukhus för att slippa arbetslägret i fängelset. Men sjuksköterskan Ratched misstycker om hans beteende och gör allt för att stoppa det.

Den här filmen är gripande och dramatisk även om det är överlag väldigt ljusa, glada toner i scenerna så återkommer den regelbundet till mörkret och budskapet som den här filmen ger. Den många ljusa stunder och många av skådespelarna gör sitt yttersta men de kommer inte upp i samma klass som Louise och Jack, för de är dem två som står i centrum och ger sina karaktärer liv på ett makalöst och underhållande sätt.

READ ALSO:  Shazam! Fury Of The Gods (2023) - Official Trailer #2

Sjuksköterskan Ratched, (Louise Fletcher) övertygar som den osympatiska tyrannen bland vårdarna på mentalsjukhuset medan R.P. McMurphy (Jack Nicholson) levererar en lite busig, jobbig  och farlig men ändå en tillbakadragen brottsling.

Dessa huvudrollprestationer genomsyrar filmen med en sådan närvaro och talang som blir ändlöst underhållande och båda gör sitt absolut bästa för att hålla ångan uppe i de över två timmars speltid.

Detta är en modern klassiker, ett tidlöst mästerverk som alla borde vara med om. Den ligger trots allt på #15 på IMDb’s TOP 250- filmer.

betyg 4 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: