American Sniper (2014)

Titel: American Sniper

År: 2014

Genre: Action, Drama, Biografi

Längd:  132 min

Regissör: Clint Eastwood

Skådespelare:  Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner                         

imdb_46x227.7/10

U.S. Navy SEAL-soldaten Chris Kyle är USA:s mest kända krypskytt genom tiderna och han åkte till Irak med ett enda uppdrag – att skydda sina vapenbröder. Hans pricksäkerhet räddade ett otal antal liv och han gick under smeknamnet ”Legenden”. Trots faran och att det tärde enormt på hans familj åkte han tillbaka till Irak fyra gånger. Chris gjorde det för att leva upp till mottot ”ingen soldat lämnas kvar”, men när han till slut kom hem förstod han att det egentligen var kriget han inte kunde lämna.

READ ALSO:  Succession (2018-2023): Season 4 - Featurette: Last Day of Filming

NÄRVARANDE VID KRIGET

Clint Eastwood har haft en lång karriär som skådespelare och har blivit i dagsläget en slags legend hos Hollywood. Trots sina 84-år och en lång karriär framför kameran har aldrig vunnit Oscar för sina prestationer även om han har blivit nominerad. Men han har haft en bättre roll som regissör som har givit honom 5 Oscars. Frågan är om det blir fler – denna film, varav en för bästa huvudroll och bästa film, var nominerad inför Oscarsgalan.

Chris Kyle, som dog under 2 februari 2013, har blivit utnämnd till USA:s mest dödligaste prickskytt med över 150 offentliga bekräftade dödade. I och med det är en biografisk drama film om det irakiska kriget åker Chris till Irak fyra gånger vilket beräknas vara 1000 dagar. Tittaren får även en inblick hur det tär på familjen.

READ ALSO:  The Flash (2023) - Final Trailer

Är man borta 9 månader i rad i ett annat land på krigsstigen så blir det ett sviktande förhållande och det har påvisats i filmen även om den många gånger kan kännas patriotiskt. Det är snygg cinematografi och bra regi, även om det är väldigt strukturerad och händelseförloppet skiftas kontinuerligt.

Bradley Cooper fungerar som den dödlige Navy SEAL – prickskytten, men precis som andra filmer så blir Chris Kyle besatt av kriget och blir allt mer närvarande vid striden även om han är hemma med familjen. Det finns inte många intensiva scener utan det är mest fokusering på karaktärsutvecklingen från början till slutet av filmen och det är även ett fint montage av prickskytten i slutet.

READ ALSO:  FUBAR (2023)

betyg 4 av 5

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
Don`t copy text!
%d bloggers like this: