Nyårskrönika

Var verkligen 2014 ett bra år för film? Fanns det verkligen en nyskapande film, en film som tilltalade varje enskild målgrupp? En film som alla hatade eller älskade? Var det någon som misslyckade i sina dyra filmprojekt? När vi kommer in på tredje blogg året är det dags för en krönika över det gångna året inom film.

Sorgen

robin-williams

Det var mycket sorg i filmvärlden som alla fick bevittna, förutom de stora katastroferna på naturlig väg och politisk men det var även några erkända skådespelare som avled vid fel tidpunkt. Vi kommer att alltid minnas Philip Seymour Hoffman, Egon Spengler och Robin Williams med flera som har satt sina spår under sin karriär. Philip hade många bra huvudroller, både allvarliga och lite mer avslappnade. Han var även med i Mission Impossible III. Egon Spengler lär nog inte vara glömd i och med han var med i Ghostbusters (1984). Och Robin Williams är nog den mest tragiska död, i alla fall oväntade. Han hade många roller så som Aladdin, Good Morning, Vietnamn (1987) och Välkommen Mrs Doubtfire (1993) 

Oscarsgalan 2014

Oscarsgalan

Seth McFarlane misslyckades att vara värd på Oscarsgalan för 2012’s prestigefilmer. Han gjorde helt enkelt inget bra jobb, han kändes inte tilltalande och han förlöjligade sin egen personlighet och uttrycktes sig väl på ett osmakligt sätt. Ellen DeGeneres imponerade så mycket men hennes närvaro till publiken, kamerorna och de belönade skådespelarna och regissörerna gjorde hon till en personlig favorit för tillfället. Hon var dessutom mer bekväm framför kameran än vad Seth var.

Hon kändes trygg, mest troligt tack vare hennes talkshow. Hon visste reglerna, tiderna och hon var faktiskt avslappnad. Gravity (2013) var den största vinnaren – 7 Oscars. Jag tyckte verkligen inte om den filmen, den tilltalade verkligen inte mig och har länge stört mig på det koncept som Alfonso använde i den filmen – enkelspårigt. Men Matthew McConaughey och Jared Leto vann varsin statyett för sina prestationer i dramat om Aids i Dallas Buyers Club (2013). Vi ska även inte glömma slaveridramat 12 Years a Slave (2013) som vann pris för bästa film.

Båda förtjänade det.

Matthew och Jared har fått en rejäl skjuts i sina karriärer. Matthew kan ses i action/Sci-Fi Interstellar (2014), som fortfarande är bioaktuell. Jared Leto vann för bästa Biroll och har blivit framtagen som näste jokern i Suicide Squad (2016). Margot Robbie, som var med i DiCaprios film The Wolf of Wall Street (2013), ska spela Harley Quinn. Förhoppningsvis vet DC vad de gör för rollistan till den filmen är många populära skådespelare. Trots många förutsägbara belönade filmer så var det nog Ellens selfie med en hel skådespelare – ensemblen som togs av Bradley Cooper, vilket resulterade till världens mest retweetade foto och slog president Barack Obamas rekord.

READ ALSO:  Sweet Tooth (2021-): Season 2 - Official Teaser Trailer

ellens-epic-selfie

                                                             TV-Serierna


Det var en besvikelse bland filmerna, det var inte många som stack ut från mängden som blev en tittarsuccé och en självklar Oscarsvinnare. Däremot var det TV-seriernas år. Det har kommit på senare tid många antologier – en avslutande och nya karaktärer per säsong. Många hade redan fått sin del men det fanns många nystarter också. Nämnvärda kan vara True Detective (2014), Fargo (2014), American Horror Story (2011-) och Game of Thrones (2010-).

true-detective1

True Detective hade verkligen genomslag i förra året på HBO och har nått till många tittare, säkerligen nya också. Den har ju Matthew McConaughey och Woody Harrelson i huvudrollerna men en ny säsong är på gång med nya karaktärer och ny handling. Fargo imponerade sin svarta humor och sina ambitiösa skådespelarinsatser där Martin Freeman medverkar. Vi fick även se i Sherlock (2010-) hur detektiven Holmes fejkade sin död och tar an nya mordfall.

Fargo

Men ett av de mest underligaste engagemangen från hängivna fans är hur mördarclownen Twisty i pågående säsong; AHS: Freak Show framställdes. I och med att han dör i ett av avsnitten var det precis som om någon stor kändis dog och alla sörjde hans bortgång i en medioker skräckantologi. Många har till och med valt att tatuerat in clownen och hans namn. Sedan, efter clownen dog så har en ny hysteri uppstått bland en bortskämd ung man som mördar folk hänsynslöst i serien.

READ ALSO:  The Whale (2022) - Official Featurette

Även andra avsnittet på säsong 4 av Game of Thrones gav en resultat av tittarnas känslor och hur de hanterade döden av Kung Joffrey. Under inspelning av femte säsongen uppstod det även diskussioner om en viktig nakenscen som Lena Headey skulle göra bland Kroatiens gator. Många trådar var upplösta, många karaktärer dog och flera tog ett steg i rätt riktning.

Gotham (2014), berättelsen om den unge Jim Gordon under Bruce Waynes ungdom har satt spår och fått en tillökning i produktionen – den är förlängd till tio mer avsnitt som kommer under 2015. Många serier baserad på serietidningar eller superhjältar har dykt upp såsom Flash (2014) men har inte samma kvalité som Gotham har.

Twin Peaks

Sedan har det annonserat att den mystiska serien – Twin Peaks (1990-1991) gör comeback för en tredje säsong. Vad serien ska handla om men det ryktas om att Kyle MacLachlan, återkommer som FBI- Agenten Cooper. Den nya serien ska utspelas 25 år efter det sista avsnittet sändes – 1991. Det blir nio avsnitt och kommer att sändas på Showtime nästa år – 2016.
Originalserien handlar om staden Twin Peaks i delstaten Washington och mordet den unga kvinnan Laura Palmer. FBI-agenten Dale Cooper skickas till staden för att hjälpa den lokala polisen att lösa mordet och får där stifta bekantskap med en rad bisarra figurer och övernaturliga fenomen.

Marvel VS DC Comics

Att det har uppstått en viss twist med försök till dolt förakt är nästan uppenbart efter de nya filmerna som de största företagen inom serietidningar – både bok och film; Marvel och DC Comics. Det är nästan skrämmande över hur många miljoner dessa två bolagen kommer bekosta film, där vissa filmer inte ens kommer att uppnå deras krav. För trots allt är det upp mot tjugo filmer, kanske fler som kommer att ha premiär de kommande åren. Marvel har sitt storslagna filmuniversum medan DC kör med diverse storfilmer för att samla karaktärerna i en och samma film vid ett tillfälle.

Några nämnvärda superhjälte-filmer att se fram emot för de kommande åren är;

  • The Avengers: Age of Ultron (2015)
  • Ant-Man (2015)
  • Batman V Superman (2016)
  • X-Men: Apocalypse (2016)
  • Suicide Squad (2016)
  • Doctor Strange (2016)
  • Justice League Part 1 & 2(2017/2019)
  • Avengers: The Infity War Part 1 & 2(2018/2019)
READ ALSO:  Ted Lasso (2020-): Season 3 - Official Featurette

Läs mer HÄR:

Vilka filmer inom superhjälte-genren ser du fram emot?

Erkännanden

Hobbit-trilogin i regi av Peter Jackson, som många har märkt, inte nått den kolossala framgången som många hade förväntat sig, dels för att boken är för kort och för de extremt tydliga CGI – effekterna som inte ger den rätta känslan som Sagan om Ringen – trilogin gav. Peter meddelade under våren att ”There and back again” ändrades till ”The Battle of the Five Armies”. Hur vida denna titelförändring var en förbättring kan diskuteras. Även Ian McKellen (Gandalf) har meddelat att det kanske inte är över för Midgård ändå. Ändå är det Viggo Mortensen (Aragorn) som har uttalat om att PJ var överambitiös med specialeffekterna i Sagan om Konungens återkomst (2003), så här efter tio år.

Ett annat erkännande, som är rätt nytt, är Sam Raimis erkännande att han gjorde dålig regi i samband med Spiderman 3 (2007). Filmen har fått mycket kritik och varför går han ut med sådant meddelande efter så lång tid, vilket känns lite onödigt.

Även författaren J.K Rowling, som gör det allt mer tydligt att hon älskar att vara i rampljuset och pryda dagstidningarnas omslag. I den första filmen – Harry Potter och de Vises sten (2001) har hon sagt att hon har dödat en karaktär och ångrat det. Karaktären syns knappt i scenen och det är knappt någon som kommer ihåg det, eller? Daniel Radcliffe, har sagt att han inte har varit tillräckligt nöjd med sin insats i den omfattande fantasy-serien om trollkarlen som överlevde.

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
%d bloggers like this: