The Babadook (2014)

The Babadook (2014)

Titel: The Babadook

År: 2014

Genre: Drama, Skräck, Thriller

Längd:  93 min

Regissör: Jennifer Kent

Skådespelare:  Essie Davis, Noah Wiseman, Daniel Henshall

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) on IMDb 6,9/10

I The Babadook så följer vi en ensamstående mamma och hennes son. Pojken, precis som många andra barn, tror att monster gömmer sig i garderoberna, i mörka hörn av rummen eller under sängen. Varje kväll så läser mamman en godnattsaga för honom, och en dag så finns en ny bok där. Boken om Babadook. Den är förstås riktigt obehaglig, och nu väntar vi bara på att han skall knacka på; “Ba ba dook dook dook”.

EN FRISK FLÄKT I SKRÄCKGENREN

Skräck? Nej, knappast. Det här är så långt en skräck som den uttalar sig om. Det är snarare en psykologisk thriller om en instabil mamma och en riktigt jobbigt behövande son.  Känner man till de klassiska skräckfilmerna som A Night on Elm Street, Sjätte Sinnet, Excorsisten, The Omen, The Shining, lär den här filmen inte ge större intryck av originalitet eller nyskapande berättelser.

READ ALSO:  To Leslie (2022)

Alla skräckfilmer har oftast ett mystiskt föremål som skapar osämja i familjen, en anhörig som har dött, en instabil förälder och ett speciellt barn.  Även om filmen sätter prov på karaktärernas samhörighet tillsammans undviker den klichéer som den här typen har. Den går en annan väg och håller tonen till den sista kvarten då det blir specialeffekter, överdrivna scener och en enkelspårig dramaturgi.

I längden imponerar den inte i samma grad som kritikerna och den kan vara obehaglig och icke barnanpassad men det känns ändå inte som en skräckfilm, i alla fall inte en som imponerar. Den imponerar med snyggt foto och hyfsad story som gör den kanske till föregående års bästa psykologisk skräckfilm och en av de bättre skräckfilmerna på en lång tid.

READ ALSO:  The Boogeyman (2023) - Official Trailer #1

Om man avser att se monster och brutala scener med mycket blod är den här filmen ingenting i den genren för den fokuserar helt och hållet på den psykiska känslan i större delen. Utgående av hypen och de hyllningarna som denna australienske filmen har fått, så är den snarare en besvikelse än en hyllad och sevärd film där det knappt finns den logik som behövs för att det ska hålla hela vägen ut. Trots allt är det modern som håller filmen uppe och gör den sevärd för stunden.


Betyg 3 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: