The Imitation Game (2014)

The imitation Game (2014)
Titel: The Imitation Game

År: 2014

Genre: Drama, Biografi, Thriller

Längd:  114 min

Regissör: Morten Tyldum

Skådespelare:   Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode

imdb_46x228.4/10

Strax före utbrottet av Andra världskriget anmäler sig Alan Turing, en briljant ung matematiker, som frivillig till den brittiska underrättelsetjänsten.
Snart leder Turing ett MI6-team bestående av en brokig skara forskare, lingvister, schackexperter och underrättelsetjänstemän med uppgift att knäcka koden till nazisternas påstått olösbara Enigmachiffer. Samtidigt som Turing för en kamp mot klockan med miljoner människoliv på spel, döljer han en hemlighet för omvärlden.

LÅNGTRÅKIG  TROTS POTENTIAL

Alan Turing sägs ha dött av självmord med hjälp av ett cyanidförgiftad äpple som tyskarna hade gett till honom. Och det finns egentligen ingen riktig spänning, något som verkligen tänder till dramatiskt. Alla gör sitt jobb från sina stationer och den norske regissören delar ut ett säkert kort. Hyfsade insatser även om potentialen finns hos Charles Dance, Mark Strong och Benedict Cumberbatch samt Kiera Knightley.

READ ALSO:  The Patient (2022)

För att den skulle vara emotionell laddad och berörande finns det ingenting i den här filmen. Den går inte på djupet för att den ska kunna vara intressant, den vägleder ingenstans förutom det uppenbara slutet. Blir besviken för det fanns så mycket mer intressant som kunde ske i och med att det handlar i större delen hur dagens dator egentligen blev till.

Det är en långsam film med ett långt tempo. Foxcatcher (2014) var visserligen en långsam men den hade intressanta karaktärer. Det hade däremot inte The Imitation Game som tände aldrig riktigt till som den borde ha gjort, trots sina drygt två timmar.

READ ALSO:  The Last of Us (2023-) - Preview: Episode 5

Visst, den kommer säkert få nomineringar för skådespelarnas prestationer och kanske klippningen. För att skapa en viss sympati med karaktären Alan Turing, har de klippt till hans barndom där han blev mobbad och hade svårt att skaffa vänner. Det fortsätter senare till den vuxne karaktären.

Med få förväntningar på denna så är det nog ändå uppenbart att det blev en besvikelse för det känns på något sätt överskattad men det är ingenting som imponerar, ingenting man betalar en biljett för att se på bio.

Betyg 3 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: