The Theory of Everything (2014)

The Theory of Everything
Titel: The Theory of Everything

År: 2014

Genre: Biografi, Drama, Romantik

Längd:  123 min

Regissör: James Marsh

Skådespelare:  Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior

imdb_46x227.8/10

Bara tjugoett år gammal fick Cambridgestudenten Stephen  Hawking beskedet att han drabbats av en sjukdom som angriper hans motoriska funktioner, hans tal och rörelseförmåga. Han har två år kvar att leva meddelar läkarna.

EMOTIONELLT BIOGRAFISKT DRAMA SOM TAPPAR HALVVÄGS

Men Stephen vägrar att acceptera sitt öde och med otrutet stöd från sin unga hustru kämpar han mot sjukdomen för att kunna slutföra sin doktorsavhandling. Femtio år senare bidrar Stephen Hawking i högsta grad fortfarande till förståelsen av vår värld som en vetenskapens frontfigur med sin fascinerande grand unified theory och ett outtröttligt hopp att finna vägen till Teorin om allt.

READ ALSO:  The Cuphead Show! (2022-): Season 3

Tonen känns rätt och precis som den verklige Stephen Hawking har sagt så tror man nästan att Eddie är Redmayne.  Den har goda aspekter med en intressant, lättsam story som ändå lyckas tappa halva filmen, tempot saktas ner för att senare komma upp i samma tempo mot slutet av filmen.

De som känner till Stephen Hawkings tillstånd är att han fick diagnosen ALS under 1960-talet och blev förlamad. Han fick även två år kvar att leva, enligt läkarna, men ändå lyckas han att överleva. Han är garanterad en av de få som faktiskt har överlevt sjukdomen så pass länge – femtio år.  Hade han dött så skulle säkert teorin om universum och den forskning som han har arbetat med varit anonym vid det här laget och Einsteins teorier hade inte blivit bekräftat. Förutom Felicity och Eddie, som gör värdiga insatser så är en personlig favorit David Thewlis som Stephens mentor Dennis Sciama. David medverkade som professor Lupin i Harry Potter- filmserien.

READ ALSO:  Critics' Choice Award 2023 - Nominations

Det är inte så mycket djup i filmen och det är en väldigt enkelriktad handling men däremot är det processen under den tiden och utveckling av karaktärerna som gör det så intressant. Med 5-Oscarsfilmnomineringar, kan det bli intressant hur resultatet blir.

Betyg 3 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: