Exodus: Gods and Kings (2014)

Exodus Gods and Kings (2014)
Titel: Exodus: Gods and Kings

År: 2014

Genre: Action, Drama, Äventyr

Längd:  150 min

Regissör: Ridley Scott

Skådespelare:  Christian Bale, Joel Edgerton, Ben Kingsley

imdb_46x226.1/10

Han växte upp som son i Faraos palats efter att knappt ha undgått en säker död, men när han satte sig upp mot kungen blev han tvingad i exil och den som ledde de förslavade hebréerna till frihet. Moses tidigare familj blev nu hans bittra fiender. 

UTGÅNGSDATUMET FÖR R.SCOTT NÅTT?

Att R. Scott har en förkärlek till kostymdrama såsom Gladiator (2001) eller Robin Hood (2010), är vida känt vid det här laget. Men den här gången har veteranregissören tagit sig an en av de mest vidkännande berättelserna från Bibeln – Exodus, som berättas i Andra Mosesboken. Precis som många recensenter och kritiker har påpekat är det visuella specialeffekterna väldigt snyggt och imponerande utfört i denna mastodontfilm. Det handlar om två bröder i Memfis. egyptien där ena brodern Ramses (Joel Edgerton) har blodsrätten till tronen och där Moses (Christian Bale) är uppvuxen hos Farao dock utan rätt till kungariket.

READ ALSO:  What's On DisneyPlus In February 2023

Förutom de snygga, dataanimerade effekter såsom Guds sju plågor och scenen vid Röda havet,  är foto väldigt snyggt gjort. Den finns en närvaro med kameran hos karaktärerna även om skådespelarna känns vilsen många gånger. Detta kanske är för filmens långa speltid vilket efter halva filmen kan ses som långtråkigt.

Den som förväntar sig episka och en storslagen film som mästerverket från 2001 – Gladiator, bör man ses sig som missnöjd. Joel har dock inte samma drivkraft i sin karaktär som Joaquin P. Det är inte samma spända känslan som ligger i grund i denna som Gladiator, som är en av R. Scotts mästerverk. Striderna mellan bröderna känns malplacerad. Precis som skådespelarna är ingen av karaktärerna så intressanta. Duktiga och erfarna skådespelare som Ben Kingsley och Sigourney Weaver betraktas mest som tystlåtna statister i bakgrunden.

READ ALSO:  The Last of Us (2023-) - Preview: Episode 5

Spänningen tappas allt mer mot slutet ju mer profeten hos Moses kommer fram. Hur han pratar till Gud, hjälper slavarna och korsar Röda havet. Religionsskeptiker eller inte, den är baserad på kända händelser i Bibeln, och det är underhållning för stunden som dör sakta men säkert.

Dessutom är den bannlyst i Egyptien, med flera länder, på grund av dess historiska felaktigheter.

Betyg 2 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: