Ex Machina (2015)

Ex Machina

Titel: Ex Machina

År: 2015

Genre: Drama, Sci-Fi

Längd:  110 min

Regissör: Alex Garland

Skådespelare:   Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac

imdb_46x228.0/10

Den unge programmeraren Caleb, anställd på ”världens största internetföretag” vinner en tävling och får som pris att besöka företagets högste chef i hans hem – isolerat beläget uppe i bergen. Där visar det sig att vd:n inte bara ägnat sig åt att dricka öl och dansa i sitt privata disco-rum, utan även knåpat ihop robotar med hög artificiell intelligens. Caleb ska nu agera mänsklig motpart i Turing-testet.

Kan man lita på någon fullständigt? Vem kan man lita på?  Vem är ond och vem är god?Frågor som allt mer kräver svar och som utforskas i den här psykologiska thriller med den svenskfödde Alicia Vikander som tar större steg i filmvärldens metropol. Caleb har trots allt blivit utvald till att göra ett test mot en kvinnlig AI – Ava. En robot som ska vara med i testet.

READ ALSO:  Indiana Jones And The Dial Of Destiny - Official Trailer

Alex har tidigare skrivit flera manus men inte riktigt tagit klivit till registolen, vilket innebär att den här teknologiska thrillern är hans debut. Han har kommit lång väg sedan 28 dagar senare.  Har man sett skräckfilm vet man ungefär konceptet med den här filmen – det kommer att dö en eller flera personer, hemligheter kommer att upptäckas och någon lär fly från byggnaden. Trailers avslöjar en del och med filmens utgång kan man lista ut vad som kommer ske. Händelserna tar plats under en vecka – 7 sessioner och  man dras djupare in i karaktärernas värld. Hela skådistrion är fenomenal i den här filmen. Specialeffekterna är också övertygande.

READ ALSO:  Cocaine Bear (2023) - Official Trailer

Det märks att teknologins starka utveckling de senaste åren har påverkat många, inte minst filmregissörer nu när allt fler filmer tar upp om jordens undergång eller ett herravälde av intelligenta robotar alternativt datorer. Den är smakfull men långt ifrån originell. Filmen har sina ljusa ögonblick och relationen mellan karaktärerna känns äkta och genuin även om saker inte är vad som det verkar.

Det som är mest intressant med den här filmen – Domhnall Glesson och Oscar Isaac kommer att samarbeta återigen i den kommande filmen Star Wars: VII – The Force Awakens (2015)

Värt att notera är att SF Sverige har valt att inte visa denna på de svenska biograferna.

READ ALSO:  The Cuphead Show! (2022-): Season 3

Don`t copy text!
%d bloggers like this: