Still Alice (2014)

Still Alice (2015) Titel: Still Alice

År: 2014

Genre: Drama

Längd:  101 min

Regissör:  Richard Glatzer, Wash Westmoreland

Skådespelare:  Julianne Moore, Alec Baldwin, Kate Bosworth

imdb_46x227,5/10

Alice Howland är lyckligt gift med tre vuxna barn och ett hus på the Cape. Hon är en hyllad Columbia-professor på höjden av sin karriär när hon plötsligt märker en glömska som sakta kryper sig på henne.

 FÖRUTSÄGBAR MEN VIKTIG

I takt med att förvirringen börjar skymma hennes tänkande och hennes minne börjar svika får hon en förödande diagnos: tidigt stadium av Alzheimers sjukdom. Som den oberoende kvinna hon är kämpar Alice med att behålla sin livsstil och leva i nuet, trots att hennes personliga jag långsamt skalas bort.

READ ALSO:  The Last of Us (2023) - Featurette: Episode 3

Det märks att Oscarsjuryn är svaga för oberoende och starka karaktärer. Trots  att huvudrollsinnehavaren  till den här filmen vann sin Oscar för sin insats, är hon inte den enda som har vunnit för där kvinnor har lidit av mentala sjukdomar.  Blue Jasmine (2013) var förra årets vinnare i samma kategori. Hon var ju favoriten redan från början innan och det märktes att galorna älskade Moore när hon vann Golden Globe för den här rollen.

Den är smart skriven, tiden förflyttas snabbt och det känns som att det är en kvinnlig parallell koppling till The Theory of Everything (2014), som handlar om en framstående professor/studerande ung man får ALS och rullstolsbunden. Här handlar det om Alzheimer sjukdom och hur sjukdomen hos huvudkaraktären påverkar hennes liv, familjens beteende och hennes syn på livet.

READ ALSO:  Cocaine Bear (2023) - Official Featurette #1

Den filmades på dryga tre veckor, vilket kan nästan ses som en independent-film med låg budget (4.1 miljoner dollar). Det är trevligt ändå att Hollywood och dess filmskapare kan fokusera på en och samma karaktär och tittaren få följa med resan mot slutet. Det är en ren och skär drama, som fokuserar på karaktären Alice under en lång tid. Därmed finns det en visst djup i filmen.

Julianne Moore är, precis som Alec Baldwin, som känns rätt bekväm i sina gammelmodiga roller framför kameran. Bra och trovärdigt skådespeleri, men det hade varit bättre utan Kristen Stewart. Julianne gör en värdig insats och det är en lugn, men viktig film.

READ ALSO:  The Super Mario Bros. Movie (2023) - Official Smash Teaser Trailer

Don`t copy text!
%d bloggers like this: