Krönika: Dags att vakna, Hollywood!

hollywood

Det är väl knappast någon nyhet om att Hollywood har brist på idéer med och nytt koncept. Det är remakes, reboots och prequel och sequels ofta den senaste tiden. För de som inte är insatt i detta så betyder remakes – en films berättelse görs om med samma berättelse men nya infallsvinklar. Reboots är när en franchise startar om på nytt, ett exempel är George Miller som nu har rebootad Mad Max trilogin. I år kom en fjärde film i samma serie och med Tom Hardy i huvudrollen. Prequels behandlar någonting som hände innan originalfilmerna, ett exempel är George Lucas – Star Wars filmer 1999 och framåt. Sequel är helt enkelt uppföljare och det är väl den mest vanligaste.

Eller så gör man som Marvel och DC Comics och släpper minst tio filmer inom varsitt universum fem år framåt och vilket betyder att det blir ungefär 2 filmer per år. Fansen till dessa serietidningsföretag är givetvis också lyckliga att dessa företag gör filmer angående ungefär en film per karaktär.

Tiden som Hollywood hade då det var glamoröst att vara filmskådespelare eller regissör är nog över, tråkigt nog. Och då menar jag Hitchcock, Chaplin och Kubrick. Det unika i filmerna är nog slut. Det har inte varit lika välgjorda filmer sedan 1990-talet. Det kan finnas enstaka filmer som tilltalar en mindre grupp men ingenting mer. Den rätta känslan som finns i dagens filmer avsaknads helt. Det är tråkigt när det finns så mycket kreativitet och kärlek till branschen i världen.

Det är dags för Hollywood och producenterna att vakna upp och inse att materialet inte är lika bra som det en gång har varit. TV-serierna har börjat tilltalat en större publik och det blir allt mer varianter på just TV-serier. Det har blivit en slags trend med mini-serier eller antologier. Mest kanske för att det är någonting nytt hos vissa tittare och det skapar ett intresse. Andra producenter skapar andras utländska seriers version till sin egen alternativt för att tilltala ett annat språktalande land. Mest spännande är trenden med Antologier där karaktärerna och skådespelarna bytts ut för varje säsong. Som True Detective. Nej, Hollywood har inte blivit bättre.

Frågan är – När kommer nästa guldfärgade tid för Hollywood och de internationella regissörerna och skådespelarna?

Advertisements

About Marcus Ström

Name: Marcus Ström Role on Mackans Film: Journalist, writer and editor.
Gallery | This entry was posted in All posts, Article, Column, Posts, Posts by Marcus Ström and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Krönika: Dags att vakna, Hollywood!

 1. Magnus Carling says:

  Jag håller helt med, Hollywood behöver leta mer originalmanus.

 2. Eric Diedrichs says:

  Detta är en fråga som tilltalar mig mycket. Jag tycker att det är på tok för radikalt att säga att det inte har gjort lika välgjorda filmer sedan 1990-talet och att de unika filmernas tid är slut. Å andra sidan krävs det kraftiga åsikter för att starta debatt.

  Med detta sagt ställer jag mig inte emot din ståndpunkt utan jag håller med om att Hollywoods blockbustertrend är bedrövligt uttråkande och de verkar komma undan med vilken skit som helst. Det spelar ingen roll hur tråkiga, dåliga eller oinspirerande deras filmer är, Hollywood vinner ändå. Exempelvis säljer Adam Sandlers skitfilmer som smör i solsken trots att de flesta av oss känner oss lurade (konstigt nog) när vi lämnar salongen.

  Samtidigt görs det fortfarande väldigt bra film, även i Hollywood. Dels har vi många inspirerande smalare filmer som 12 Years a Slave eller Black Swan, men även en del storfilmer, som Tarantinos eller Christopher Nolans.

  Frågan är bara om blockbustertrenden kommer att stärka den smalare Hollywoodproduktionen eller kväva den. Kommer det vågas satsas mer pengar på smalare produktioner när det finns ett större ekonomiskt skyddsnät eller kommer de smalare produktionerna att kännas mer meningslösa för producenterna eftersom vinstintresset är större? Jag vet inte.

  I vilket fall måste Hollywood börja leverera filmer av jämnare kvalitet annars kommer även den mest lojala biopubliken att svika. Jag tror inte att det på längre sikt är hållbart med remakes och reboots och jag är rätt säker på att det vi ser nu är trend som snart kommer att kräva en motreaktion.

  /Eric Diedrichs för http://www.FIlmtopp.se

Comments are closed.