Everest (2015)

IMG_4055Titel: Everest

År: 2015

Genre: Biografi | Drama | Äventyr |

Längd: 121 min

Regissör: Baltasar Kormákur

Skådespelare: Jake Gyllenhaal, Sam Worthington, Emily Watson

imdb_46x22 7,4/10

Inspirerad av de otroliga händelserna kring ett försök att nå toppen av världens högsta berg, berättar Everest om en imponerande färd där två olika expeditioner utmanas, bortom alla gränser, av en av de våldsammaste snöstormarna någonsin. Deras mod testas ständigt av det tuffaste väder som finns på planeten, och de ställs inför näst intill omöjliga hinder. En livslång besatthet förbytts, i ett ögonblick, till en kamp för att överleva.

SNYGG VERKLIGHETSBASERAD DRAMA MED EN UTGÅNG

För att göra publiken mer indragna i berättelsen är nog verklighetsbaserad historier de som slår allt. Det är det som gör publiken engagerad för det som händer är äkta, det har inträffat i verkligheten och som åskådare är det väldigt lätt att ta in. Och här har man utnyttjat dramat som faktiskt hände under maj 1996.

READ ALSO:  The Boogeyman (2023) - Official Trailer #1

Det lär komma många filmer baserad på dessa händelser uppe i världens högsta berg, det har visserligen redan gjort det och man tjänar pengar på det också. Men det är tillräckligt snyggt gjort och bra filmtekniskt illustrerad om hur det skulle kunna vara så pass högt uppe bland bergen.

Kinematografiskt och ljudmässigt fylls den med dessa faktorer med sin närvaro. Många av scenerna utomhus är filmad i Nepal och Katmandu så det skapar en dynamisk känsla i om det är verklighetstroget eller inte. Klippet av klättrare och hur kameran ger dig en en uppfattning om hur farligt detta är är andlös. Denna typ av teknik är definitivt prisvärd.

Ibland är tempot långsammare än väntat och tonerna skiftar från allvarlig till lättsamma scener är lite rörigt. Men det fungerar i den här filmen för det blir enklare att ta till sig när det blir mycket drama och action.

READ ALSO:  The Banshees of Inisherin (2022)

Kiera Knightley (Jan) och Robin Wright (Peach) spelar de oroliga hemmafruarna. Den ena frun är skild och rik. Den andra är gravid och lite nykär. Männen spelas av Josh Brolin (Beck Wheaters) och Jason Clarke (Rob Hall).

Jake Gyllenhaal (Scott Fischer) spelar ledaren till den andra expeditionen och framställs som en hippie och lite coolare bergsklättrare till skillnad från Rob som är noga och vaksam.

För att få ut så mycket som möjligt av den här filmen är egentligen att gå in till biosalongen med blind kunskap, eftersök ingenting och ha noll koll på karaktärerna för annars blir det väldigt uppenbart om vem som kommer att överleva och vilka som inte gör det.

READ ALSO:  The Last of Us (2023-) - Preview: Episode 3

I överslag är det här en naturtrogen film, med en budget på 55 miljoner Dollar, så tar den upp viktiga element för att göra det dramatiskt och förlänga spänningen till det yttre. Den fångar en i det kaos som det utger sig att vara även om den är en bit ifrån en perfekt film. Vill man sugas in och få inspiration till bergsklättring så kan det här vara ett alternativ att se.

För bästa upplevelsen är i biosalongen…

betyg 4 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: