The-Best-Documentaries-by-Italian-Filmmakers

När man går in i biosalongen, sätter sig ner i biostolen och ser logotyperna dyka upp en efter en, byggs starka förväntningar upp. I dagens läge så innebär att man som publik kategoriserar kända regissörer, vilket gör att dessa filmskapare mönstras som genre-regissörer.

Alejandro González Iñárritu, är kanske för många väldigt okänd regissör. Den mexikanske regissören fick ett tydligt genombrott när han och hans filmcrew vann de mest betydande Oscars under årets gala, för sin film Birdman, som var en film undermedvetet baserad på Michael Keatons karriär och liv.

Angelina Jolie har tills nu egentligen varit en av dem mest glamourösa skådespelerskor i Hollywood. Om hon kan agera på ett konstnärligt sätt är en helt annan fråga, för nu har hon gått till registolen och har börjat ge direktiv bland annat mot sin man Brad Pitt, hennes senaste film kommer i höst och heter By the Sea. Hon kan vara en av de som når ut och bryter trenden i filmbranschen.

Han har gjort ett par filmer som egentligen baserad på psyket. Det är där Christopher Nolans filmer kan placeras om man är tvungen att fackfördela hans filmer. Det är mycket psykiatriska metoder och psyke som ifrågasätts på ett visuellt plan och en bra story. Är det en fristående film av Christopher Nolan som går på bio, så nog fler än jag häpen av många av WTF-moment som han bjöd på. Han följer ett tydligt mönster i sina filmer och det kan man ta del av som i Inception och Interstellar som genre-mässigt påminner om varandra.

Ska man nämna någon som tilltalar den yngre publiken och kanske har längre framåt i tiden än många av de mest erfarna regissörerna, så är det David Fincher som har inte alltid lyckats. Inte för mig. Se7en är ett strukturerat mästerverk och genialiskt hantverk även om den har sina brister. För mig är han den som kan göra snygga, bra draman. Däribland The Social Network och Benjamin Buttons Otroliga Liv.

George Lucas, den som skapade Star Wars under 1970-talet och skapade en epidemi av både original, prequel och Sequel, är nog en av de mest inflytelserikaste personerna som finns när det kommer till film. Hans verk har gjort en stor påverkan på många och det han gjorde då på 1970-talet kommer vi ha dra nytta av även om trettio år.

READ ALSO:  Succession (2018-2023): Season 4 - Preview: Episode 10

George Miller, han skapade en trilogi med Mel Gibson om en apokalyptisk värld med en karaktär som kallades Mad Max. Nu, det här året skapar han en fjärde film med samma karaktär och värld, med undantaget om en ny karaktär. Det återstår att se hur länge det dröjer innan Mad Max: The Wastelands dyker upp, med Tom Hardy i huvudrollen.

Det är nog enklare när det kommer till James Cameron, som har förhållit sig mycket till Science-Fiction och dess värld som Terminator och Avatar.  Han är en Sci-Fi regissör och det märks även om han kom väldigt långt med den romantiska drama filmen Titanic.

Kathryn Bigelow, en av Hollywoods främsta filmregissörer när det gäller energirika och dramatiska berättelser under en viss period när det vid krig. Hon lyckades väldigt bra med The Hurt Locker, där spänningen byggdes upp sakta scen för scen för att uppnå det klimax man i slutet ser.

En annan personlig favorit är Martin Scorsese som har valt att göra ett varierat utbud men ofta är det med gangsterdrama eller någonting med våld. Han, Robert De Niro och Leonardo DiCaprio har gjort filmer som inte bara inspirerat världen utan förändrat den amerikanska och den internationella filmindustrin, såsom Taxi Driver och Tjuren från Bronx. Trots sin höga ålder så håller han fortfarande kvalité och är nog en av  Hollywoods främste filmskapare. En av de bättre filmer som han har gjort med Leonardo DiCaprio, enligt min åsikt, är Shutter Island och The Wolf of Wall Street, där manuset är en av de starka faktorerna.

Peter Jackson, mannen som satte den Nya Zeeland på kartan. Regissören bakom det visuella mästerverket Sagan om Ringen-trilogin, King Kong och Hobbit-trilogin. Peter är nog en av de nämnda regissörer, som faktiskt bjuder in publiken och fansen till sin värld. Han tar fansen med på dokumentärer, där han förklarar under processen av filmens skapande. Det som förbryllar mig mest är att Peter hinner aldrig.

READ ALSO:  FUBAR (2023)

Vad är det han gör som att han inte hinner vara med under filmens process? Hans team var inte så glada när han lade till fler och fler effekter under sista timmarna under post-produktionen av Sagan om Ringen: Konungens Återkomst. Han och Scorsese har gjort lika långa filmer i speltid så vad är problemet?

Quentin Tarantino har revolutionerat dessa inspirerande filmskapare för han har motsatt sig den vanliga filmtekniken. Han har hittat nya vägar in till publiken med kontroversiella filmer men med ett tydligt budskap och här besitter han den bästa kraften att kunna påverka manus, för han skriver och regisserar själv vilket har lett till filmer som Reservoir Dogs, Pulp Fiction och Django Unchained. Han kan tolkas som att han följer sina egna vägar och egna drömmar för hans filmer är så pass bra och unika att det tilltalar en helt annan målgrupp och det fungerar.

Ridley Scott har haft väldigt svårt att nå ut och komma igen till toppen. Vad hände egentligen med honom, visst han är snart åttio år men det han gör fungerar inte. När kommer han att gå i pension och kommer han göra det? Han har många mästerverk i bakgrunden som Blade Runner, Alien och Gladiator men hans senaste års verk är långt ifrån den kvalité som vi är vana att se honom. Han är en av mina favoriter när det kommer till regissörer, däribland Alien och Gladiator.

Steven Spielberg har gjort många varierande verk men de abnorma elementen har alltid funnits där, i alla fall i överlag. Hans kända verk som Indiana Jones, Jurassic Park och Hajen är några som har påverkat vår kultur och hur vi upplever det kinematografiska. För mig kommer Spielberg vara den som gjorde realistiska krigsdraman som Schindlers List och Saving Private Ryan. Han är även den som har gjort många äventyrsfilmer som Indiana Jones, E.T och A.I Artificial Intelligence. Hans filmer återkommer oftast i genrer som drama, krig och äventyr. Visserligen kan Hajen och Jurassic Park betraktas som skräck men det är tillräckligt mycket äventyrskänsla i dessa filmer så skräckkänslan är inte total.

READ ALSO:  Succession (2018-2023): Season 4 - Featurette: Episode 10

Han kanske är väldigt excentrisk när det kommer till hans metoder av att skapa film, men det var trots Tim som satte tonen på hur den moderna tolkningen av Batman skulle se ut.. Det var nog honom som många ungdomar och vuxna kan relatera till när det kommer till Batman och Jokern som karaktär. Och det var nog Tim Burton som fick Christopher Nolan att steget längre när det kommer till Bruce Wayne och hans alter ego.

Nu när jag har räknat upp fjorton aktuella regissörer, däribland många personliga favoriter som Martin Scorsese, Spielberg, Ridley Scott och Christopher Nolan, så återkommer den ständiga frågan hos mig som jag ännu inte har något svar på. Dessa regissörer kommer att fortsätta att massproducera mediokra filmer som publiken köper och tror på. Men om trettio år, då de veteranerna är död och yngsta regissörerna har uppnått pensionsålder eller mer, vem är det då som kommer att kliva fram i rampljuset och ta plats?

Det hade varit intressant med någon utanför Hollywoodmallens där det upprepas samma skitfilmer, år efter år och som Oscarsgalan lätt köper och belönar. När kommer till de kvinnliga regissörerna, den yngre skalan av aspirerande filmskapare att kliva fram för förebilder finns det gott om. Hur skulle jämställdheten i filmerna se ut om hälften av ovan nämnda var av det andra könet?

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
Don`t copy text!
%d bloggers like this: