Legend (2015)

legend2015

Titel: Legend

År:  2015

Genre: Biografi, Kriminalare, Drama

Längd: 132 min

Regissör: Brian Helgeland

Skådespelare:  Tom Hardy, Emily Browning, Christopher Eccleston

imdb_46x22   7,4/10 

Historien om tvillingarna Ronnie och Reggie Kray, legendariska gangsters, som härskade i Londons undre värld på 60-talet.

STILISTISKT SNYGG, TEMPO OCH BRA ROLLPRESTATIONER

Vad fan?
Bor man i en stad där de har Svenska Bio  som filmstad istället för SF, så innebär det en stor förlust. Den här filmen hade premiär 27 november och det är först nu den visas här. Bara för att det är flera mil till närmsta biograf, behöver man inte göra så här. För då kunde jag ha sett den här filmen så mycket tidigare. Men nog om biografernas dåliga sätt att välja ut filmer…

Legend handlar alltså om tvillingbröderna Kray som med våld och makt försökte styra en naiv stad som London under 1960-talet. Båda bröderna spelas av Tom Hardy, som gjort bättre insatser i Mad Max: Fury Road (2015) eller Inception (2010) i jämförelse med den här. Men i den här var det drivkraften som fick en att stanna kvar i biografen. Det var det som fångade intresset igen och trots sina stundtals långsamma scener levererar den ändå. Den skapar en mystisk stämning kring dessa och där det sakta byggs upp till klimax, som kanske inte alltid är va det är.

READ ALSO:  The Banshees of Inisherin (2022)

Detta är baserat på en verklighetsskildring och förlagan är efter en roman. Och de har använt en voice over som känns lite som Kevin Spacey i American Beauty (1999) . Man vet aldrig riktigt varför den rösten existerar men det är egentligen bara för att kort sammanfatta så man sparar tid och pengar. I American Beauty (1999)  fungerar det och då pratar Kevin in med inlevelse och det blir väldigt tydligt om vad han tänker.

Tjejen, Emily Brownings röst, är väldigt tilltalande men blir stundtals irriterande då den dyker upp helt malplacerande och utan större syfte.

Tom Hardy dominerar i dubbelrollerna och han gör det dubbelt så bra mest kanske för att han spelar mot sig själv. Och filmen ger så tydliga tecken vilka dessa två bröder är och hur det kommer att utvecklas allt eftersom. Här har man tagit till och gjort karaktärerna levande. Och ibland med scener av tvillingar i samma bild så kan man tydligt se hur det är konstruerad för att lura tittarna. Men det är snyggt gjort. Han integrerar med sig och själv och det är utfört på ett väldigt övertygande sätt.

READ ALSO:  Black Panther: Wakanda Forever (2022) - Official Featurette: Underwater scenes

Taron Egerton, Kingsman: The Secret Service (2015) hade man gärna varit utan i den här filmen, hans känslor tillför dock inte storyn och han känns mest utanför gänget och har inte riktigt någon roll i den här.  Han spelar homosexuell med Ronnie och deras kemi krockar med varandra. Varför kunde de inte ha tagit någon annan?

Det finns flera skådespelare som skulle göra dubbelt så bra insatser som honom. Hans urdåliga insatser sänker betyget gradvis. Kinematografin, kostym och regin fungerar. De har förlagt den till ett autentiskt 60-tal och på många ställen gör det trovärdigt trots att det finns saker som inte gör det. Det plötsliga våldet, svordomarna och te-drickandet gör att den ändå kan leverera stabilt.

READ ALSO:  Succession (2018-): Season 4 - Official Teaser Trailer #2

Det är väldigt snyggt fotograferad och den har den rätta känslan att ta fram det här i sin film och i sin genre. Gangstrarna verkar inte vara en av de populäraste grabbarna, Reginald är den person som har huvudrollen och det var tydligt hur de delade upp dessa älskvärda  Reginald var  den första brodern som tog hand om familjen och lillebror. Brodern, Ron, var den karaktär som kunde slå sönder vaser och saker och vara riktigt förbannad.

I överlag är den helt okej. Men för Tom Hardy, inte av de bästa roller.

    

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

 

Don`t copy text!
%d bloggers like this: