The Revenant

Titel: The Revenant

År: 2015

Genre: Drama, Thriller, Western

Längd: 156 min

Regissör: Alejandro González Iñárritu

Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson

imdb_46x22 8,5/10

Under en expedition i den outforskade amerikanska vildmarken blir Hugh attackerad av en björn och lämnad att dö av de andra. I sin kamp att överleva får han utstå obeskrivlig sorg och att ha blivit bedragen av sin närmaste vän John Fitzgerald. Nu är han på jakt efter upprättelse i den bittra vintern och drivs bara av ren viljestyrka och kärlek till sin familj.

INTENSIVT OCH REALISTISKT DRAMA

Alejandro lyckades verkligen slå igenom förra året med Birdman och efter alla priser och hyllningar den filmen fick känns det som att han har försökt ta det till en högre nivå. Göra en större utmaning. Och det var det. Den här filmen är väldigt snyggt filmad. Det går inte att förneka. Det är mycket på grund av att de har ett naturligt solljus och inte fejkade lampor som ska illustrera naturligt.  Det är bara timmar solen är framme vilket leder till en ovanligt lång inspelningsperiod. Och efter alla av hoppningar med speciellt med skådespelare så verkar det ha varit en jobbig period av en film att producera och skapa. Sedan 2001 började man göra research om Hugh Glass och hans liv.

De svårigheter som teamet har genomlevt avspeglas i filmen och den underbyggande aggressivitet som genomsyrar skådespelarna ger mer drama och realism i karaktärerna de försöker att gestalta. Hur det än vad man tycker om Leonardo DiCaprio försöker han ändå göra sitt bästa i varje film, även om hans filmroller påminner om varandra och han får alltid den roll som kan vara psykisk påfrestande. På något sätt känns det ändå trevligt att återse honom i en roll igen. ´

READ ALSO:  Exclusive: The Filmmakers Behind Netflix Boston Marathon Bombing (2023) On How The Attack Changed Everything

Han tar ju lite uppehåll från skådespeleriet emellanåt. Sist låg han med tjejer, tog kokain och lurade rika människor på pengar och det hände under tre timmar i The Wolf of Wall Street med Martin Scorsese som regissör. Det var precis som den här baserad på en verklig historia. Där handlade om hans girighet som fick honom på förfall och i The Revenant  blir han attackerad av en björn och lämnad för att dö och sedan att hämnas på de skyldiga.

Björnattackscenen känns konstruerad på ett oerhört snyggt men trovärdigt sätt med väldigt påträngande sekvenser skapar den en ny slags realism till berättelsen. Den kan vara otäck för vissa men den är grafisk och har en stor betydelse för den kommande handlingen.

Tom Hardy som spelar mot DiCaprio, båda som har inte varit med i samma film sedan Inception och som ger en stabil grund till båda sina karaktärer. Tom Hardy som är antagonisten i den här filmen gör en värdig insats och han passar så mycket mer till de mer grövre och brutalare rollerna som kriminella eller osympatiska karaktärer.

READ ALSO:  Elemental (2023) - Official Trailer

Han snackade ju inte så mycket i Mad Max  och argumenterar  mot sig själv i Legend. Dessa var båda bra filmroller men den här rollen känns som hans riktiga roll. Han passar i den här rollen som hans attityd förmedlar, det känns genuint och trovärdigt. Dock så var det den här rollen som fick honom att tacka nej till Suicide Squad, för den rollen som Rick Flagg hade dominerat i.

Leonardo DiCaprio, Oscarsgalans misslyckade lilla hundvalp, som aldrig kan ta det steget närmare statyetten. Han har fått många nomineringar för sina insatser. Fem stycken vid det här laget och förhoppningsvis för den här också. Dock så är jag lite besviken på honom. Man vet vad han oftast kommer att leverera men det var inte hela vägen ut i den här filmen. För hans insats i The Wolf of Wall Street, hade nog en bättre insats än i den här men DiCaprio var bra i den här filmen. Han känns stundtals statiskt i sitt framträdande och det räcker inte hela vägen även om Alejandro knappast skulle kunna hitta någon bättre i huvudrollen. Han var också en av de skådespelarna som fick genomlida mest under inspelningen som frostskador och att äta kött trots att han är vegetarian samt en massa annat.

Domnhall Gleeson, har under årets gång varit med i två sjukt framgångsrika filmer som Ex Machina och Star Wars: The Force Awakens där han har framträdande roller där han har delat speltid tillsammans med Oscar Isaac. Han är inte lika stor som herr Isaac men det känns kul att den mexikanske regissören har ett öga för nyfunna talanger som Gleeson. Och i  The Revenant fyller han inte så stor funktion förutom att han är med Tom Hardy’s karaktär John Fitzgerald.

READ ALSO:  Scream VI (2023)

Efter Birdman så lyckades Alejandro övertyga mig att se vilken grymt duktig regissör han egentligen är. För många scener i den här filmen är långa tagningar, flera minuter långa vilket gör att tempo och planering är en av några av det som är väsentligt här. Han lyckas skapa ett sådant realistiskt drama och en sådan intensivt thriller film som går in på djupet hos tittaren.

För vissa som älskar överlevnadsfilmer, kommer den här vara en favorit för dem. Men annars är det en hämnd-film som kommer att tilltala många. Förhoppningsvis tillräckligt många, för det är definitivt en av årets bästa filmer.

betyg 4 av 5

 

 

 

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
%d bloggers like this: