Nyårskrönika 2015

2015 var ett stort år inom film, en legendarisk saga fortsätter, häpnadsväckande sanna historier blir berättade och en talang som återvänder till vita duken. Det finns många höjdpunkter om detta magiska år, och här är några av dem.

FILM

När man pratar om årets filmer, kan man inte låta bli att nämna skådespelaren Tom Hardy. Man kan absolut säga att det är Tom Hardys år.

Han är med hela fem filmproduktioner i år, Child 44, Mad Max: Fury Road, London Road, Legend, The Revenant. I alla fall tre av de här filmerna har de ultimata snackisarna för året. I fortsättningen på Mad Max-filmserien, får vi fortsätta följa karaktären Max och hans kamp att överleva den post apokalyptiska ödemarken och de hinder den har med sig. I Legend får vi uppleva den sanna berättelsen om de engelska gangstrarna Ronald och Reggie Kray. I denna film spelar Hardy båda tvillingarna, genom hans skådespeleri och filmteamets arbete får vi uppleva både tvillingarnas resa till toppen, och till botten. I The Revenant går Hardy ihop med filmveteranen Leonardo DiCaprio, som återvänder till vitaduken efter två års paus. I denna film spelar Hardy antagonisten John Fritsgerald, som bland annat överger sin kamrat Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) när han behöver hjälp som mest. Man får följa Hugh i hans resa för hämnd. Tom Hardy verkar jobbat hårt, och han verkar hålla samma fina kvalité på sitt skådespeleri, i varje film. Förhoppningsvis kommer han fortsätta producera lika extraordinära filmer, i 2016. Vi får vänta och se.

Förutom Tom Hardy, har Star Wars: The Force Awakens varit en stor snackis i filmvärlden. Med J.J Abrams vid spakarna, istället för klippglada George Lucas, har beundrare av Star Wars fått ett nytt hopp om filmserien. Med nya skådespelare och en ny saga att berätta, ser det just ut för Disneys ide att pumpa ut nya filmer i de kommande åren. Även om det finns beundrare av Star Wars som är kluvna om den nya filmen, så visar siffrorna att filmserien har kommit tillbaka och är här för att stanna. Med cirka miljard dollar på bara någon vecka, är Star Wars: The Force Awakens på toppen bland några av de mest framgångsrika filmerna genom tiderna.

READ ALSO:  The Mandalorian (2019-): Season 3 - Official Featurette: Phenomenon

Uppe bland de mest framgångsrika filmerna, är Jurassic World hack i häl på Star Wars. Jurassic Park-serien fick också ett tillägg. Detta var en av de största snackisarna i år, tills man började nedräkningen till premiären av konkurrenten Star Wars. Precis som konkurrenten får man uppleva nya skådespelare och en ny saga. Även om filmens innehåll går att diskuteras av vissa, är det ändå förståeligt till varför den är blev så populär som den blev. Regissören Colin Trevorrow får nöja sig med en andra plats i år, och ta anteckningar till när det är hans tur att hålla facklan, i den nionde episoden av Star Wars.

TV029-two-and-a-half-men-theredlist

Inom kategorin TV, finns det alltid mycket att säga. Det kommer hela tiden om TV-shower som börjar och slutar sändas. I år sände de sista episoden av Två och en halv män. Efter tolv år i TV så sändes sista episoden i år. Vi som växte upp med showen visste det skulle bara gå neråt när de sparkade Charlie Sheen. Även om han är en galen panna, så blev det ett tom rum i showen, ett tom rum som inte ens Jon Cryer kunde fylla själv. Showen skulle egentligen slutat när de sparkade Charlie Sheen. Hur som helst är det över nu och vi har ca tio års material av den bra delen av showen, att titta tillbaka på.

De som gillar talk-shows, känner specifikt till nyheten om David Letterman. Efter över trettio i branschen går Letterman i pension. Även om det inte är av någon stor förvåning om man kollar på hans ålder, är det ändå en tråkig nyhet. Han är en stor del av TV-världen och kommer alltid vara det. Stephen Colbert blev utvald att ersätta Letterman, och med detta nya steg så sände han sista avsnittet av The Colbert Report.

OSCARS

oscars-2015-nominations

Det finns kritik riktad mot hur showen var uppbyggd i år. Neil Patrick Harris var programledare för den åttiosjunde upplagan av Oscarsgalan. Det finns kritik på hur Harris skötte showen i år. Skämten och mellanakterna höll inte till de förväntningar som hade för före detta How I Met Your Mother-stjärnan. Hur som helst var det några värdiga vinnare i år.

READ ALSO:  The Last of Us (2023-) - Preview: Episode 3

Alejandro González Iñárritu tog hem tre Oscars för Birdman. Det var för Bästa film, Bästa regi och Bästa originalmanus. Eddie Redmayne tog hem Bästa manliga huvudroll för filmen The Theory of Everything. Där han spelar forskaren Stephen Hawking och vi får följa honom hela vägen, speciellt under hans kamp att övervinna diagnosen av motorneuronsjukdom.

Bästa kvinnliga huvudroll gick till Julianne Moore för filmen Still Alice. Där vi får följa en professor, som drabbas av sjukdomen Alzheimers. Precis som Redmaynes film får vi följa huvudkaraktärens kamp mot en högt avskydd sjukdom.

Även om Oscarsgalan brukar hålla sig borta från politiska frågor och känsliga ämnen i allmänhet, så var det väldigt känslosamt i årets show. Man fick bland annat höra ett stort känslomässigt tal från manusförfattaren Graham Moore. När han vann en Oscars för The Imitation Game, gav han ett tal om att han var nära att ta livet av sig. När han var yngre kändes det som att han inte passade in, men han kämpade på och man ser hur det löste sig för honom. I hans tal motiverade han också för unga att vara sig själv, även om man inte “passar in”. Det blir bättre så länge man kämpar på.

Full lista av alla vinnare och nominerade för året 2015 http://mackansfilm.com/2015/02/23/oscars-vinnarna-2015/

2016

NEPKN0daKrdBSX_1_b

Gällande vad vi ska förvänta oss för 2016, så är det många uppföljare, och filmer om superhjältar. Först och främst kommer Rogue One: a Star Wars Story, ett till av Disneys försök till att mjölka Star Wars-märket. Den sägs att utspelas emellan tredje och fjärde episoden och man kommer fokusera på att följa några specifika rebeller och deras mål att störta Darth Vader. Det sägs att den kommer vara mörkare än The Force Awakens. Det är ett intressant sätt att fortsätta Star Wars-sagan, men om det funkar får vi vänta och se.

READ ALSO:  What's On Netflix In February 2023

Några andra filmer högt förväntade filmer är, X-Men: Apocalypse, Star Trek Beyond, Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows, Deadpool, Suicide Squad och Legenden om Tarzan.

I Hollywoods nya försök till att bevisa att de inte håller på att få slut på idéer, håller de på att slut föra två filmer, där de sätter två superhjältar emot varandra. Batman v Superman: Dawn of Justice och Captain America: Civil War. I de här två filmerna kommer vi se Batman och Superman emot varandra och vi kommer också se Captain America mot Iron Man. Det är ett intressant val om handling, och det är väldigt passande att den kommer ut samtidigt som Suicide Squad. En film där hjältarna som räddar dagen, är superskurkar. Vi har sett i tidigare filmer där superhjältar har försökt att jobba ihop, men deras egon och skillnader försvåra process att rädda världen. Det är ett nytt tänkande i att skapa film, och det finns att det kan dela upp beundrarna av superhjält-kulturen, men det är bara att vänta och se resultatet.

En film som kommer kännas lite kontroversiell, i alla fall hos dem som är väldigt inne i film, det är Independence Day: Återkomsten. Tjugo år efter förra filmen, försöker Hollywood smita in den här filmen bland de andra tiotal uppföljare. De som har sett den första filmen, vet att den inte var så älskad bland film-samhället, och göra en uppföljare till den är ett riskfyllt drag. Den har samma regissör, Roland Emmerich, och till en stor del av den förra skådespelarna. Detta kan inte tas på ett annat sätt än att Emmerich vill göra ett nytt försök med filmkonceptet. Även om han gav oss Godzilla remaken, så har det gått tjugo år och han förtjänar ett nytt försök.

Don`t copy text!
%d bloggers like this: