1408 (2007)

20121205-121543.jpg

Titel: 1408

År: 2007

Genre: Skräck, Thriller

Längd: 104 min

Regissör:   Mikael Håfström

Skådespelare:   John Cusack, Samuel L. Jackson, Mary McCormack

imdb_46x22 6.8/10

Mike Enslin (John Cusack) är en känd amerikansk författare, som skriver om sina upplevelser då han har besökt hemsökta hus, framför allt hotell. En dag får Mike, från en anonym avsändare, ett vykort med en bild på ”Dolphin Hotel”, med texten ”Don’t enter room 1408” skrivet på baksidan. Mike kontaktar hotellet och försöker boka rum 1408, men nekas. Efter juridiska påtryckningar lyckas Mike, mot hotellägarens vilja, boka rum 1408. Hotellägaren Gerald Olin (Samuel L. Jackson) förklarar för Mike att det har skett hela 56 dödsfall i rum 1408, och att ingen har klarat att hålla sig vid liv i mer än en timme. Mike låter sig inte stoppas av detta, utan checkar in och går in i rummet.

ETT TAMT FÖRSÖK TILL SKRÄCK

Det är väl knappast en nyhet att Stephen King använder sig av författare i sina berättelser i gestaltningen av skräckberättelser. The Shining hade det och det har även den här filmen. Trots sin cast så är den långt ifrån känd av populariteten av de vanligaste skräckfilmerna. Den här gömmer sig ungefär i bakgrunden och finns där för de som vill se en annorlunda film men som ändå innehåller de alltför vanligaste elementen för den här genren.

READ ALSO:  Ant-Man And The Wasp: Quantumania (2023) - Official Featurette: Enter the Quantum Realm

Så större delen av filmen utspelas i ett rum så kallade 1408 och här betonas att han är en författare som skriver om mordmysterier och spöken på olika platser. Det konceptet tycker jag visserligen om men den spårar lätt ur. Speciellt på slutet känns de som att den tappar greppet.

Början av filmen sätter tonen helt rätt, det börjar intressant och ger den rätta stämningen innan det börjar braka sönder rejält och den tappar sig charm i sin helhet. Vissa stunder blir snabbt långtråkiga och eftersom det ska vara skrämmande så uppfyller den knappt de kraven eller förväntningarna. Mikael Håfström, en svensk som man lätt glömmer bort, har som regissör försökt förverkliga en Stephen King – berättelse. Den är trots allt baserad på en novell eller en short story och de har dragit ut på berättelsen i det längsta.

READ ALSO:  Oscar Nominations - 2023

John Cusack fungerar hyfsat som skräckförfattare, han har en gestaltningsförmåga som inte riktigt når ända fram och det är nog slutet som det faktiskt faller platt på. Samuel L. Jackson ser man knappt till i den här filmen då det tar ett väldigt långt tag innan vår huvudkaraktär besöker et hemsökta hotellet. Det känns lite för mycket klichéer för att den här filmen ska kunna bli en fungerande film.

Det finns ingenting nytt, trots att det är nio år sedan den kom ut, så känns som att man har sett det här. Man kan konceptet helt och hållet och det blir bara en konstgjord film och handling. Det fanns potential i början men när man försöker fokusera på dessa spöken och att hans inre välmående är åt helvete blir det i slutet ingen bra produkt.

READ ALSO:  Black Panther: Wakanda Forever (2022) - Official Featurette: Underwater scenes

Den är dock sämre än den svenska Låt den rätte komma in för den filmen var välgjord i förhållande till den här. Vissa svenska regissörer lyckas i USA med etablerade skådespelare i sin cast. Dock känns den mer sevärd på ytan än på papperet. De datoranimerade spökena mot slutet av filmen känns onödiga och vissa gånger försöker den bara skrämma på ett krystat sätt vilket inte förgyller spänningen till en högre grad oavsett.

Mikael Håfström hade chansen att göra det rätta med riktiga duktiga skådespelare men valde istället att gå en enklare väg och den här katastrofen är det misslyckandet.

Betyg 2 av 5

 

 

Don`t copy text!
%d bloggers like this: