A Nightmare on Elm Street (1984)

A nightmare on Elm Street (1984)

Titel: A Nightmare on Elmstreet

År:  1984

Genre: Skräck,

Längd:  91 min

Regissör: Wes Craven

Skådespelare:    Heather Lagenkamp, Johnny Depp, Robert Englund
imdb_46x22 7.5/10

Nancy lider av en fruktansvärd mardröm om en man i smutsig röd-grön-randig tröja, sliten hatt, sönderbränt ansikte och rakknivar på fingrarna som vill mörda henne. Märkligt nog upptäcker hennes nära vänner att de har drömt om exakt samma man, barnamördaren Freddy Krueger. En efter en dödas Nancys vänner på märkliga sätt och hon börjar ana att om hon dödas av mannen i drömmen dör hon på riktigt.

                                                EFFEKTFULL SKRÄCKKLASSIKER

Freddy var en seriemördare som förde bort och dödade många barn i en liten amerikansk förort, Springwood. Han greps av polisen, men frisläpptes på grund av en miss i formaliteterna runt rättegången. Föräldrarna och andra i grannskapet på Elm Street letade då rätt på honom och utkrävde sin hämnd genom att bränna honom levande i pannrummet dit han brukade föra barnen. Freddy Krueger blev en ökänd figur, en legend som det gick berättelser om i grannskapet.

READ ALSO:  Ant-Man And The Wasp: Quantumania (2023) - Official Featurette: Enter the Quantum Realm

Nancy kämpar för att hålla sig vaken så länge hon kan, men hon vet att hon inte kan vara utan sömn hur länge som helst. Polisen är oförstående och de närstående ser på Nancy som att hon börjar bli galen och föräldrarna döljer och förnekar hemligheten bakom mannen i drömmen. Nancy bestämmer sig för att själv få tag på den riktige mördaren.

Wes Craven har på ett mästerligt sätt skapat någonting så pass psykologiskt att det stannar hos en efter filmen. Det handlar om en man som mördar i sömnen och de skador han lyckas med inträffar i verkligheten.  Större delen av filmen fokuserar mest på att dessa tonåringar inte ska somna och inte förtäras av att det är en barnamördare lös. De får inte somna, för annars kan de dö i sömnen.

READ ALSO:  Succession (2018-): Season 4 - Official Teaser Trailer #2

Det är däremot inte så mycket i den är filmen som upprätthåller till genren. Förutom naiva närstående, arroganta poliser och ett gäng smarta och kreativa tonåringar, som alltid försöker överlista fienden. Den första akten av filmen var den mest otäckaste och den snyggaste delen. För det börjar med att en kvinna har mardrömmar och får olika mystiska skador som hon inte vet själv hur hon har fått dessa. Och det sättet de gestaltar hennes död, påminner om lite referenser till Exorcisten. Brutal och extreme scen men väldigt intressant gjort.

Stundtals känns det faktiskt som att karaktärerna gestaltas väldigt naiva men ändå väldigt smarta. Dock är det som att halvvägs in i filmen så börjar karaktärerna ta sig till känna när det gäller dessa karaktärer.  Hur deras samspel fungerar mellan varandra känns på vissa sätt påklistrat och tillgjord. Dock så gör skådespelarna solida insatser, även nykomlingen Johnny Depp förmedlar en viss säkerhet och kaxighet hos sin karaktär tills han slaktas i hålet av hans egen säng och skärs upp i bitar så blodet forsar uppåt.

READ ALSO:  Ted Lasso (2020-): Season 2

Dock så finns det en motsägelsefullhet i den här filmen genom att föräldrarna visste om att den här mördaren Freddy Krueger existerade. Att han mördade folk och att han ständigt dök upp i folks mardrömmar. Varför sade inte föräldrarna till om det här och förvarnade tonåringarna? Det är först på slutet det nämns men då är det redan för sent.

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: