Carol (2015)

Titel: Carol

År: 2015

Genre: Drama, Romantik

Längd:  118 min

Regissör: Todd Hayne

Skådespelare: Rooney Mara, Cate Blanchett, Kyle Chandler

imdb_46x226,4/10

Therèse Belivet jobbar i ett av Manhattans varuhus, men hon drömmer om ett mer meningsfullt liv. En dag träffar hon Carol Aird – en förförisk kvinna fast i ett misslyckat äktenskap. En gnista tänds mellan dem, och ju djupare deras relation blir, desto mindre oskyldig blir den. Men deras kärlek visar sig ha ett högt pris.

LITE VÄL AMBITIÖST

Det är med splittrade tankar man känner efter att ha sett den hyllade filmen Carol. Precis som The Danish Girl så tar den upp ämnen som faktiskt är mer aktuell än tidigare.  Men dock behöver det betyda att det är väl utfört. Det känns som en konstnärlig film där dessa karaktärer, Carol och Therese lever lite på ytan. Filmen har inget större djup om det är det man efterfrågar. Redan av handlingen kommer man kunna ana hur det kommer att sluta då det är ett lesbiskt kärleksdrama.

READ ALSO:  Squid Game (2021-): Season 1 - Featurette

Men skådespelarna räddar den svaga handlingen, deras insatser gör filmen till vad den är och få den att kännas sevärd trots att det inte var så mycket driv. Det är först sista akten som det faktiskt börjar hända någonting. Trots att Carol är gift och mamma så umgås hon ändå med en yngre kvinna, vilken på den här tiden kunde ses som tabu och det väcker känslor hos männen som försöker få kontroll på sina kvinnor. Till en början var det tänkt att Kate Winslet skulle förankra sig i den här rollen men hon vände sig mot Danny Boyle och Steve Jobs och därmed vann en Golden Globe.

READ ALSO:  Oscars Winners - 2023

Tror inte att Winslet kunde hålla det på en jämn och seriös nivå i skådespeleriet som Cate Blanchett erbjuder. För båda kvinnorna passar sig i sina roller direkt och man ser vilken typ  av roll de har tagit sig för. Med varsin hårfärg och olika stilar gör det lätt att skilja dessa åt och personlighet passar till karaktärerna på ett lämpligt sätt. För här har vi Rooney Mara försiktighet och oskuldsfulla uttryck medan titelrollen Cate Blanchett bevisar att hon är den erfarna och mer drivande karaktären. Det är hon som inleder det här för- hållandet och det blir lite ojämn balans i hennes liv efteråt.

Den sexuella känslan är väldigt mycket nedtonad speciellt i den påtvingade sexscenen där de smeker varandras nakna bröst. De blir väldigt snabbt gjort och det känns inte som en scen med kärlek som vissa filmer påvisar men här har regissören bland annat tonat ner på det och fokuserat mer på relationen på Carol mellan Therese och hennes make med barn. Det framkommer inte så tydligt varför det är dåligt mellan Carol och maken, och är kunde man ha varit tydligare.

READ ALSO:  The Last of Us (2023-): Season 1 - Featurette: Episode 9

Trots skådespeleriet som är för det mesta solid, så brister det i manuset och hur dessa karaktärer är gestaltat.

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5

 

 

 

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
%d bloggers like this: