Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Advertisements

Hajen (1975)

(Last Updated On: January 29, 2016)

Hajen

Titel: Jaws

År: 1975

Genre: Äventyr , Skräck, Thriller

Längd: 124 min

Regissör: Steven Spielberg

Skådespelare: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss

imdb_46x22 8.2/10

En flicka hittas uppspolad på land, död, söndersliten, och delvis uppäten. Martin Brody (Roy Scheider), den nye polischefen på sommarön Amity, tar sig an fallet, och får ett samtal från stadens doktor som konstaterar att det rör sig om en hajattack. Brody tar initiativet och är på väg att stänga stränderna, men hindras av borgmästare Larry Vaughn (Murray Hamilton), eftersom nationaldagen närmar sig och turismen ökar då, i synnerhet på stränderna, och att en stängning skulle bli en stor ekonomisk förlust. Med sig har han doktorn som plötsligt ändrat sin slutsats om den dödade flickan, och numera påstår att hon dog i en propellerolycka. Brody får motvilligt ge med sig, och lämnar stränderna öppna.

ETT MÄSTERVERK SOM ALDRIG ÅLDRAS

Förutom att den här filmen är väldigt välgjord och snyggt regisserad för att komma från 1970-talet, så tillför den en autentisk känsla. En känsla av närvaro och realism. Och det är bara en av sakerna som Steven Spielberg har lyckats med den här filmen. Han lyckas med att skapa en obehaglig, men äkta känsla som förmedlas starkt i den här filmen och att hajen, filmens antagonist är ständigt dold till de viktiga och klassiska scenerna mot slutet.

READ ALSO:  The Turning (2020) - Official Trailer

Även om den ar fått genomgå ett helvete av tekniska problem och komplikationen, speciellt med hur konstruktionen med hajen försvårade inspelningen. Det är bra adaption med tanke på att filmen är baserad på en roman, skriven av Peter Benchley. Men genom att den här filmen blev en internationell succé som ledde till en hel del uppföljare, skapade det en kontroversiell vision av hur hajar ska behandlas och det var ungefär den här filmen som ledde till att hajar blev slaktat och mördades. Och om författaren själv hade vetskapen om den är behandlingen mot djuret hade han knappast skrivit boken. Men då hade filmen inte heller blivit gjord. Och jag hade nog inte skrivit recensionen då heller.

READ ALSO:  Neil Patrick Harris Enters ‘The Matrix 4’

Men det som verkligen lyfter upp den här filmen till en högre nivå är faktiskt realismen och hur musiken formar filmen till sin egen konst. Musiken och hajen har sina egna roller i den här filmen. Mest är det tack vare musiken som det skapas spänning hos och att det förmedlar en skräckinjagande känsla. Något som förändrar filmen allt eftersom.

Skådespelarna däremot gör dock solida insatser, det är inte så stort Oscarsmaterial att hämta ur här men dessa skådisar tillför ändå något som gör att man blir emotionellt inblandad och engagerad. Och det är väl ändå det man ändå är ute efter. Det är sådant engagemang från filmskaparna man eftersöker. Men ändå så är det inga bravurinsatser som man får ta del av. Kameran sköts på ett väldigt snyggt och elegant sätt. I vissa fall känns det faktiskt som att den är närvarande. Att man är i vattnet. Och det fungerar också som ett öga från hajens perspektiv vilket ger lite dynamik och djup av filmens helhet.

READ ALSO:  Spielberg, Hanks, And Goetzman Adapts “Masters Of The Air” For Apple

Utgående från regin så har Spielberg lyckats komponerat ihop ett mästerverk som kommer att stå stabilt i många år framöver, även om den var inspelad på 1970-talet. Det tilltalar i alla fall mig och inspirerade mig om att skapa egna filmer och producera filmer på mitt eget sätt. Det finns även intressanta dokumentärer som kretsar kring den förödande inspelning av den här filmen som även är intresserat och ger ett helt annat perspektiv på berättelsen och hur processen fortlöpte.

 Betyg 5 av 5

 

 

Profile

Marcus J. Ström
Marcus J. Ström
Marcus Ström | Journalist/writer and Chief Editor.


Mackansfilm@gmail.com
Advertisements
WP Tumblr Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error

Enjoy this NEWS website? Please spread the word :)

Follow US on Instagram
RSS feed
mackansfilm@gmail.com
Follow US on Facebook
Follow US on Facebook
Subscribe on Mackans Film
Subscribe on Mackans Film