MV5BMjA5NzUwODExM15BMl5BanBnXkFtZTgwNjM0MzE4NjE@._V1_SX214_AL_

Titel: In the Heart of the Sea

År:  2015

Genre: Action, Äventyr, Biografi

Längd: 122 min

Regissör: Ron Howard

Skådespelare: Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Brendan Gleeson

imdb_46x22 7,0/10

En återberättelse av valfångarfartyget Essexs sänkning, tack vare en gigantisk val år 1820 . Den upplevelsen som senare inspirerade stora romanen Moby Dick .

INGET SPECIELLT

Filmveteranen Ron Howard är regissören för denna film. Han är känd för att ha fingret i spelet, när det gäller de flesta filmerna i Hollywood. Han antigen regisserar, producerar och skådespelar själv. Han har regisserat bland annat Da Vinci koden, Änglar och demoner och dokumentären Made in America. Jag förstår varför Hollywood-eliten skulle anse honom som ett säkert kort, för den här filmen. Han har gjort många bra verk, men enligt mig var detta inte hans bästa.

Berättelsen är mycket intressant och ger en ny aspekt på den verkliga händelsen. Många människor, innan dem ser filmen tror att det kommer handla om Moby Dick, och att filmen är en ny version av den klassiska berättelsen, men det är det inte. I Moby Dick är valen väldigt central i den klassiska berättelsen, medan i filmen skulle jag säga att den är sidokaraktär eller ett upprepande hinder. Han dyker bara upp ibland, för att ”rufsa” till karaktärerna. Det är inget konstant kamp mellan de och just valen. Det handlar mest om hur kapten och styrman bråkar om vem som har rätt. Såklart handlar de mycket om överlevnad efter valen förstörde deras skepp, men till och med efter en sådan hemsk sak så är fortfarande kapten och styrman på varandra!

READ ALSO:  The Whale (2022)

Handlingen är ju om hur den verkliga händelsen utspelade sig, och man får följa Moby Dick-författaren Herman Melville, när han ”intervjuar” den sista överlevande av valattacken. Det är ramberättelsen och återberättelsen av attacken sker under intervjuns gång. Filmens handling är baserad på en bok av samman namn.

Jag skulle säga den allmänna strukturen på berättelsen, är helt okej och ganska fascinerande. Men jag skulle säga att de är en stor besvikelse för folk som ser filmen och förväntar sig en episk berättelse om ”man mot val”. De borde varit mer öppna när de marknadsförde filmen, istället för att låta folk tro att de skulle se ”Moby Dick i filmversion” typ. Jag skulle säga att Ron Howard hade ett bra manus framför sig, och filmens brister är tack vare hans val som regissör. Han verkade fokusera på fel saker och tog lång tid för att komma till saken. Jag brydde mig inte någonting om karaktärerna förens tredje akten typ.

Ron Howards filmer brukar för det mesta handla om en eller flera personer, för det mest män, och hur det är en ”större makt/varelse” som kämpar mot honom/dem. Jag vet att de låter som den typiska berättarstrukturen, men hans sätt är unikt. Enligt mig använder han för mycket av samma struktur till varje manus han får, även om det finns bevis på att det är en metod som har lyckats på ett antal filmer, så betyder det inte att det kommer funka på alla. Han försökte bygga upp karaktären för mycket, och han gav oss inte mycket anledningar att bry oss om huvudkaraktären. I detta fall, måste han ta sig hem, för att hans fru ska föda barn. Genom några knapptryckningar på Google kan man nog snabbt hitta en lista med filmer som har samma koncept.

READ ALSO:  The Whale (2022) - Official Featurette

Även om det fanns mycket i filmen som kunde gjorts bättre, så var skådespelarna otroliga. Jag fann ingen problem med skådespeleriet i den här filmen. Precis som i Thor-filmerna så gjorde Chris Hemsworth ett underbart jobb som huvudperson. Jag har alltid sett han som en centralkaraktär. Om man ska vara noga, så tyckte jag inte att hans skådespeleri var något speciellt från hans andra filmer. Han levererar högklassisk skådespeleri i varje film han är i, som jag har sett iallafall. Även om jag är ett fan av hans verk, så tyckte jag bara att fokusen var för mycket på honom. Igen, om Howard hade gjort ett bättre jobb, skulle han fokuserat lite mer på skådisarna runt om också. Iallafall tillräckligt så de skulle kunna visa mer av deras talang eller ge mer djup till deras karaktärer. Skådespeleriet överlag var väldigt bra och jag blev mycket imponerad av de genomlidande skådespelarna fick gå igenom, för att gå in i sin roll. Jag skulle aldrig klara att bli så tunn och leverera ett så säljande skådespeleri.

READ ALSO:  Sweet Tooth (2021-): Season 2 - Official Teaser Trailer

Gällande special effekterna, är jag kluven. Jag skulle säga att kvalitén på specialeffekterna, är både bra och dåliga. Vissa scener är magnifika i utseende, medan vissa scener inte har samma standard. Om man ska sammanfatta så levde filmen inte upp till mina förhoppningar. Kunde blivit en bra och minnesvärd film, om man hade satt manuset hos någon annan som ”kvalificerad” för denna sortens berättelse. Den var medelmåttig överlag, och kändes bara som en typisk action/äventyrsfilm som Hollywood pumpar ut ibland.

Det kändes inte som ”slöseri på tid”, men den är inte värt biobiljetten iallafall. Om man ska se filmen så skulle jag rekommendera att se via någon streamingsida.

Betyg 2 av 5

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
%d bloggers like this: