Insidan ut (2015)

Inside Out

Titel: Inside out

År:  2015

Genre: Animation, Familj, Äventyr

Längd: 95 min

Regissör:  Peter Docter, Ronnie Del Carmen

Skådespelare: Amy Poehler, Richard Kind, Kaitlyn Dias

imdb_46x22 8.3/10

Att växa upp kan vara knepigt, och för den unga flickan Riley är det just så. Hennes pappa får ett nytt jobb och familjen flyttar från det trygga livet i en småstad till storstaden San Francisco. Precis som alla andra så styrs Riley av sina känslor; Glädje, Rädsla, Ilska, Avsky och Vemod. Känslorna bor i Huvudkontoret, ett kontrollcentrum inuti Jennys hjärna där de hjälper henne genom det dagliga livet. Riley och hennes känslor kämpar med att anpassa sig till en ny stad, ett nytt hus och en ny skola – det blir lite mycket på en gång och det utbryter tumult i Huvudkontoret.

CHARMIGT & SOFISTIKERAD

Att Disney Pixar kan skapa filmer som berör stora som små är ingen hemlighet och det känns bra att de faktiskt fortfarande försöker övertala publiken att de är dem som kan det är med animation och familjefilm. Filmer som berör och få publiken att engagera. Det här animerade familje-äventyret handlar förutom i Huvudkontoret  olika delar av den här fiktiva världen, där olika karaktärer gestaltas beroende på personlighet och området. Men en dag så hamnar Joy i en av rören som orsakar att hon hamnar i en annan del av den fiktiva världen som ska utspelas inne hos Riley.  Med sig så har hon Sadness som gör Riley ledsen och gråtfärdig vilket Joy till varje pris vill stoppa och medan Joy är på äventyr så är Anger, Fear och Disgust  de kvarvarande i Huvudkontoret och försöker göra Riley anpassbar i sitt nya liv i san Fransisco. Det blir snabbt ett montage tills hon är ungefär tolv år och börjar trotsa, och det är först då handlingen verkligen börjar.

READ ALSO:  Ant-Man And The Wasp: Quantumania (2023) - Official Featurette: Enter the Quantum Realm

Det är inte helt perfekt animerat och jag vet inte om det är tänkt att ha den texturen på karaktären men det som är unika med den här filmen är att man fastnar väldigt lätt för den. Man dras in i den och den tar upp ett intressant ämne som behandlar våra egenskaper och våra känslor vilket gör den aktuell hela tiden, det är en tidlös och samtida filmen som har producerats. Det finns en kärnberättelse som cirkulerar kring två karaktärer. Glädje och Riley är de man lär känna mest. Men även om Riley det handlar mest om så är det trots allt Glädje eller Joy  som filmen fokuserar mest på.

READ ALSO:  The Banshees of Inisherin (2022)

Filmen finns i både den engelska och den svenska versionen och den engelska versionen känns mer trogen och mer äkta än vad den svenska dubbade versionen erbjuder, även om jag tycker att svenska tecknade filmer imponerar när det kommer till att producera bra animerade filmer.  Den här filmen följer även en tre-akts struktur med vad det innebär.

Den är dock förutsägbar, men för att vara barntillåten så fungerar den. Den överraskar inte en helt och hållet men den vrider och vänder på sig däremot som en krälande orm. Den har en bra berättelse och rösterna känns engagerade och det känns som att det kanske kommer en uppföljare kan vara under produktion baserad på det sättet som filmen exponeras i slutet.

READ ALSO:  What's On DisneyPlus In February 2023

I större grad handlar det om känslorna som finns hos Riley men man får även ta del av hur dessa färgglada karaktärer agerar och passar till personlighet och stereotypiska mönster även hos Rileys föräldrar och vänner. Man får även ta del hos djuren på slutet. Hur de tänker  är så jävla intelligent gestaltat och tydligt utformat i och med att originalkaraktärerna återskapas i varje karaktärs medvetande.

Stundtals känns som att de nästan tappar spåret i mitten av filmen och det blir väldigt långdraget, platt och tråkigt. Här tappar de engagemanget innan de blir spännande och engagerande igen.  Trots att det här är en Oscarsfilm, nominerad för årets gala så hoppas jag att den vinner. Den är väldigt unik och har en psykologisk fakta bakom för att få det vetenskapligt korrekt. Brukar dock inte tycka om sådan här filmer men den här tilltalar en på en oanade djup nivå, även om man inte är liten längre.

betyg 4 av 5

 

 

 

Don`t copy text!
%d bloggers like this: