Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Advertisements

Latest news

Trailers

Column

Låt den rätte komma in (2008)

Last Updated

Lat-Den-Ratte-Komma-In

Titel: Låt den rätte komma in

År:  2008

Genre: Skräck, Drama, Romantik

Längd: 115 min

Regissör: Tomas Alfredsson

Skådespelare:   Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar

imdb_46x22 8,0/10

Oskar är 12 år och mobbad. Det är vinter i Stockholmsförorten Blackeberg. Året är 1982. En kväll utanför lägenheten, där Oskar bor med sin mamma, träffar han Eli. Hon är vanvårdad och mager men ändå så vacker. Men det är något fel med henne, något som inte stämmer. Och hon kommer bara ut på natten. Det visar sig snart att Eli är en vampyr.

NYSKAPANDE SVENSK SKRÄCK SOM HÅLLER LÄNGE

Okej, ena brorsan lyckades med en adaption med de två sista böckerna, av Stieg Larsson, i Milleniumtrilogin. Med de filmerna var inte lika populär som den dansk-svenska filmen. Den regissören hette Daniel Alfredsson och till den här moderna skräckfilmen med vampyrinslag regisserades av Tomas Alfredsson. Så jag skulle nog säga att 2008-2009 var bra år för den svenska filmindustrin och fick faktiskt resten att öppna ögonen för våra produktioner och inse att de blonda och blåögda svenskarna faktiskt kan producera film.

READ ALSO:  Paddleton (2019) - Official Trailer

Det gjordes även en remake på den här filmen men även om den har slagit igenom större är det en större skara som tycker om den här filmen mer. Let Me In känns som en dålig amatörkopia där den amerikanska versionen försöker överlista den svenska alternativt Europeiska. Det är fortfarande någonting speciellt med det här konceptet även om det är åtta år sedan den släpptes.

Jag gillar den mörka och twistande tonen som den här filmen tydligt förmedlar. Det finns en stark berättartalang som syns tydligt. Det här faktiskt en väldigt bra produktion – för att vara svensk. Svenska produktioner brukar te sig väldigt handfattigt och lätt platta filmer. Men det finns ett visst djup i den här filmen som tar den till en helt annan nivå, någonting som jag uppskattar.

READ ALSO:  The Punisher (2017-) Season 1-2

Har dock inte läst boken, men som vanligt så skiljer det mycket på den delen. Men karaktärerna i den här filmen gestaltas på ett väldigt tydligt sätt och alla skådespelarna verkar i alla fall ha hittat sina roller. Allt eftersom filmen spelas upp så ger den en mörkare ton och skapar efter den uppskattade spänningen som skräck ger. Regin och manus är väl en av de bästa insatserna i den här filmen. Skådespeleriet är funkar men det är inte hela vägen ut. Manuset är även skriven av författaren själv. Det som är unikt med den här berättelsen är at den är svensk och utspelar sig på 80-talet så det blir en helt annan miljö. Det utspelas alltså i mörkare, tystare stad där vår huvudkaraktär blir utsatt för mobbning och kränkningar och tar Eli till sin hjälp.

Alfredsson har ändrat mycket i den här filmen, som att ändra årtalet från sent -81 till tidigt 82, han har även förenklat och renodlat den komplexa berättelsen som fann med i boken. Men man bör heller inte förvänta ren skräck, i och med att Alfredsson är väldigt skeptiskt mot den här genren. Tycker däremot att regissören har lyckats och den svenska publiken borde uppskatta den här filmen mer. Man skulle kunna säga att det är ett drama med skräckinslag. Många delar av filmen är faktiskt inspelad i Luleå och i Bromma/ Blackeberg.

READ ALSO:  Spider-Man: Far from Home (2019) - Official Teaser Trailer

betyg 4 av 5

Profile

Marcus Ström
Marcus Ström
Marcus Ström | Journalist/writer and Chief Editor.


Mackansfilm@gmail.com
Advertisements
%d bloggers like this:
Play All Replay Playlist Replay Track Shuffle Playlist Hide picture