Spotlight (2015)

Titel: Spotlight

År: 2015

Genre: Biografi, Drama, Thriller

Längd: 128 min

Regissör: Tom McCarthy

Skådespelare: Michael Keaton, Rachel McAdams, Mark Ruffalo

imdb_46x22 8.3/10

Den handlar om den sanna historien om Spotlight-teamet i nyhetstidningen The Boston Globe som avslöjade skandalen om sexuella övergrepp på barn och en efterföljande mörkläggning inom den lokala katolska kyrkan.

EN VÄRDIG OSCARSFILM

Nu är det fortfarande ett tag kvar till den prestigefyllda Oscarsgalan, men fan vad den här skulle kunna vara värd minst tre av Oscarsnomineringar som den har erhållit. Det finns ett visst djup i den här filmen och en känsla av realism, något verkligt. För att den är baserad på verkliga händelser och att det faktiskt inträffade är helt otroligt och en av grunderna på varför en sådan film borde ha blivit producerad tidigare. Den borde ha undvikit svarta listan av icke-producerade filmer.

Det finns en mängd olika filmer och en massiva konspirationsinspirerande berättelse på den vita duken, det har vi redan sett. Det är ingenting nytt, det här känns mer genomförbart och mer intressant för i den här filmen fokuseras det mer på hur prästerna våldtog och utförde övergrepp på små barn. Det finns en konflikt riktad mot den katolska kyrkan och det som tas upp i den här filmen är sedan början av milleniet och det finns inga garantier om dessa brott inom den kyrkan har avslutats eller inte.

READ ALSO:  Cocaine Bear (2023)

Det finns en annan intressant faktor till den här filmen som är att Mark Ruffalo och Michael Keaton verkligen har tagit vara på sina succéer och Keaton’s karriär verkar just nu gå spikrakt uppåt efter den stora internationella framgången som han hade med Birdman (2014).  Han kommer nog aldrig kunna få vara med om samma genomslag som den filmen hade under föregående år och hur stor succé den filmen verkligen var.

Däremot verkar Ruffalo försöka ta sig ur kategorin av superhjältar, för på senare tid har han tagit sig an andra roller än bara Bruce Banner/Hulken och han har verkligen varit aktiv såsom de senaste åren där han ha haft helt olika roller gentemot varandra. Han har vuxit på ett imponerande sätt som skådespelare och efter hans insatser i Foxcatcher (2014) har han tagit sig ur Marvel-rollen. Det var först mot slutet av den här filmen som han verkligen agerade och kändes äkta. Han har en speciell dialekt och ett konstigt agerande när han tar sig an den här rollen. Till en början var det jobbigt att se Rachel McAdams i rollen, men däremot är hon mycket bättre än Amy Adams och vi får se om Rachel får en värdig oscarsbelöning för sin insats för här imponerar hon. hon är varken för mycket eller för lite när hon och hennes kollegor undersöker om hur präster har gjort övergrepp mot barn i Bostons området.

READ ALSO:  The Last of Us (2023-): Season 1 - Featurette: Episode 9

Det som den här filmen vinner på är manuset och det är en av de bättre filmerna som producerades för 2015 och i särklass en av de bättre producerade filmerna när det kommer till ett gäng journalister som leker privatdetektiver. Här kan man dra paralleller om hur filmen Zodiac (2007) tolkades och även om det skiljer en del av dessa filmer åt, så är den här i överlag en lättsmält film med den i jämförelse. Mark Ruffalo var mer aktiv i den här filmen jämfört med den som producerades med David Fincher.

Trots att den kan stundtals vara långsam så känns den äkta och välgjord. Boston Globe, tidningen som den här filmen är baserad på, har tillfört filmens med material och varit därför väldigt givmild till filmens produktion.

READ ALSO:  Only Murders in the Building (2021-): Season 3 - Official Teaser Trailer

Älskar man utredningar om verklighetsbaserade fall där polisen är med på ett väldigt lite sätt så är det här en underbar och väldigt inspirerande film att se.

betyg 4 av 5

If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
%d bloggers like this: