The-Danish-Girl-Poster-1

Titel: The Danish Girl

År: 2015

Genre: Biografisk, Drama, Romantik

Längd:  119 min

Regissör: Tom Hooper

Skådespelare: Alicia Vikander, Eddie Redmayne, Sebastian Koch

imdb_46x226,4/10

Baserad på den sanna historien om den danska, transsexuella kostnären Lili Elbes äktenskap med hustrun, Gerda. En historia om ett äktenskap där en av parterna vill göra en stor förändring, och om hur de båda handskas med det.

SAMTIDA OCH AKUTELLT, TROTS SIN TID

Eddie Redmayne tog ett stort steg framåt efter sin insats som Stephen Hawking i The Theory of Everything. Och han Oscarsbelönades också för den rollen. Innan Harry Potter – spinoffen kommer ut, så är han med i The Danish Girl där han spelar mot svenskan Alicia Vikander. Han gör en bra insats men trots sin Golden Globe nominering för den här filmen så känns det inte som en vinnar-roll. Det är en väldigt emotionell laddad film och jag finner att den är lite i obalans för att den ska kunna slå igen, trots sin respons. Den behövs och är en del av det nyanserade och vågade filmutbudet som föregående år har erbjudit.

READ ALSO:  Jack Ryan (2018-2023): Season 4 - Official Trailer

Alicia medverkade även i Ex Machina och The Man from U.N.C.L.E och är även nominerad till en Golden Globe för sin Ava – robot i Ex Machina. Hon spelade tuff i The Man from  U.N.C.L.E och fortsätter att imponera på den internationella filmvärlden. Efter Anna Karenina har hon varit en av de som dominerat detta 2015 och det märks att hon har vuxit i sina roller och blivit den otroligt duktiga skådespelerskan som hon faktiskt är.

Tom Hooper är känd för att regissera seriösa draman och redan från postern kan man ana att det ligger något djupt underbyggande metaforiskt syfte bakom filmen. Den här regissören gjorde trots allt Les Miserables och The Kings Speech, där båda fick många Oscarsnomineringar även belönad, så det vore inte en nyhet direkt om den fick sina nomineringar.

READ ALSO:  Oppenheimer (2023) - Official Featurette #1

För den tionde januari har Golden Globe äntligen sin gala och här kommer man få en fingervisning om hur det kommer att gå på Oscarsgalan, det är trots allt Golden Globe som är lillebror till Oscars-galan och det kommer nog att avgöras hur den här filmen blir mottagen där.  Trots att det har varit ett kontroversiellt ämne och ett tabu att snacka om har den här typen av filmen dykt upp på de senare åren, vilket är positivt för den ovetande tittaren kan få ett annat perspektiv på ett så viktigt ämne.

Filmen behandlar ämnet att byta kön under 1920-talet i Köpenhamn, Danmark och det känns på många sätt realistiskt snyggt bearbetat och stundtals trovärdigt. Båda huvudrollsinnehavarna gör solida rolltolkningar av en sann berättelse vilket förgyller känslan om hur det kunde ha varit på den tiden. Att den även är aktuell i dagens samhälle gör den ännu mer intressant och man kan på vissa sätt dra paralleller mellan dessa två årtionden.

READ ALSO:  Succession (2018-2023): Season 4 - Preview: Episode 10

Däremot hoppas jag att Alicia Vikander får sin Golden Globe för hon var grym i Ex Machina.

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5
If you also like this news-site to, please consider contributing so we can continue to do so. We can't without your help. Click here to help us.Any contribution will help us keep existing. Pledge at MackansFilm @ Patreon if you want to support. Also, check out our YouTube-channel: Mackans Television. New videos on a regular basis.

 
Don`t copy text!
%d bloggers like this: