Trumbo (2015)

Trumbo (2015)Titel: Trumbo

År: 2015

Genre: Biografi, Drama

Längd: 124 min

Regissör: Jay Roach

Skådespelare: Bryan Cranston, Helen Mirren, John Goodman

imdb_46x227.5/10

Dalton Trumbo har haft en lång och lyckad karriär i Hollywood som manusförfattare, men turen vänder när han blir svartlistad för att vara kommunist…

HOLLYWOOD LEVERERAR SÄKRA KORT

Efter att ha sett den omåttligt populära TV-serien Breaking Bad är det svårt att undgå vilken jävla talang som Bryan Cranston har. Han kan nästan i princip lyckas med allting och ändå inte kännas allt för överdriven. Det är bland annat han, John Goodman och Helen Mirren som håller upp den här filmen till den nivå som den förtjänar. Dock har den inte fått det erkännandet som det har förtjänat. I och med att biografiska spelfilmer blir allt mer en vardag i moderna Hollywood så är det garanterat svårt att undkomma en sådan här briljant film.

Den ger trots säkra kort när det kommer till casten och trots att det är en ny, okänd regissör så levererar han en nyskapande berättelse om den legendariske manusförfattaren. Att vara manusförfattare under den tiden i Hollywood får de största filmbolagen att krokna och att motarbeta de som verkligen bygger upp filmindustri och för att förverkliga det här så väljer man att svartlista författarna bakom filmen, däribland Trumbo. Han åker in i fängelset och det blir ett helt annan film till en början men inspirationen finns fortfarande kvar och den professionella känslan som dessa proffs levererar märks tydligt och gör filmen underhållande. Det lyfte filmen till en nivå som bara Argo och Saving Mr Banks lyckades med även om det hr handlar om en helt annan bild av den framgångsrika tiden i Hollywood.

READ ALSO:  What's On HBO Max In December 2022

Bryan Cranston, har vuxit som en förebild som skådespelare sedan hans tid som Walter White dominerar som den notoriske manusförfattaren. Även om det på slutet känns lite utdraget och forcerad är det ändå hans presentation och hans insats som gör den här filmen till vad den är. Den har en substans av svart komedi men ändå ett drama som känns realistiskt och gediget.

Helen Mirren, som precis som Meryl Streep, ofta förmedlar samma känslor när det kommer till sådana här typer av roller. Hon är stabil hela filmen igenom och jag kan anta att det är hon som ska agera som filmens antagonist även om hon bara finns i bakgrunden. Det finns inget tydligt hinder för Trumbo förutom den stora förening som förhindrar honom att få sitt namn på filmerna. Hon försöker sitt bästa men i slutet får det henne att framstå som platt och tråkig. Hon har inte det där drivet som en antagonist skulle behöva och man får inte så stor tillgång på hennes backstory. Bara att hon har en stor tidning och hon gör nästan vad som helst för att sätta Dalton Trumbo i skiten.

READ ALSO:  Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023) -The Legacy of Ant-Man : Brazil Comic Con Special Look

Diane Lane, Superman adoptiv morsa och Trumbos fru, känns bortkommen många gånger i filmen och vid filmen slut känns hon mest som en tillfyllnad och bidrar i stort sett ingenting till den djupgående handlingen. Trots att det utspelar sig över trettio år, så är det som att barnen aldrig växer och blir äldre. De stannar på samma ålder i stort sett under hela filmen. Dessutom är det också trevligt att återse John Goodman som den argsinte filmbolagschefen som försöker följa sin egen väg.

I större grad så är det en biografisk film som inspirerar en att skriva och följa sina drömmar. Det blandas med det originella materialet med skådespelarnas insatser i reportage och de filmer som producerades. Stundtals blir den lite för lång och här kunde man ha tagit en annan sidoberättelse som hade förgyllt historien på ett annat sätt eller bara korta ner filmen i klipprummet. Dock så gillar jag Trumbo’s avslappnade men hetsande stil när det kommer till att skriva framgångsrika filmmanus.

READ ALSO:  The Super Mario Bros. Movie (2022) - Official Trailer

betyg 4 av 5

Don`t copy text!
%d bloggers like this: